🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хърмаяни в ООН

В реч пред организацията актрисата Ема Уотсън обяви равенството между половете за проблем и на мъжете

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Равенството между половете изисква участието на всички нас, като в решаването на въпроса трябва да бъдат включени и мъжете, които до момента остават встрани от дебатите по темата. Това смята британската актриса Ема Уотсън, която отскоро е посланик на ООН. С речта си в централата на организацията в Ню Йорк тя даде началото на кампанията HeForShe ("Той за тя"), която описа като "движение на солидарност за равенство между половете, което да доведе едната част от човечеството в помощ на другата част от човечеството за цялостта на човечеството".

"Може би се чудите кое е това момиче от "Хари Потър" и какво прави тя в ООН? Знам само, че този проблем ме вълнува и искам да направя нещата по-добри", обяви Уотсън, която доби популярност с ролята си на Хърмаяни в поредицата филми за Хари Потър. "Истината е, че ако не направим нищо, ще ни отнеме 75 години, или според мен близо 100, преди жените да могат да очакват да получават същото работно възнаграждение като това на мъжете за една и съща работа. Близо 15.5 млн. момичета ще бъдат омъжени в следващите 16 години, още докато са деца. При сегашните темпове не по-рано от 2086 г. всички момичетата в Африка ще могат да получават средно образование", изтъкна тя.

Актрисата отправи покана към мъжете също да се ангажират с темата, като посочи, че равенството между половете засяга и тях, тъй като те самите също често се оказват жертва на половите стереотипи. "И мъжете, и жените трябва да се чувстват свободни да са чувствителни. И мъжете, и жените трябва да се чувстват свободни да бъдат силни", каза Уотсън. Тя обърна внимание и на факта, че борбата за правата на жените е кауза, която често се представя като омраза към мъжете – нещо, което трябва да спре.

Речта й обаче предизвика и някои недобронамерени реакции. Във вторник хакери заплашиха, че ще публикуват нейни голи снимки онлайн след пет дни. Американският сайт Gawker цитира публикации, които след това са били изтрити и от които става ясно, че са конкретно във връзка с изказването й: "Тя прави глупави феминистки речи пред ООН, а сега нейните голи снимки ще се появят онлайн."

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hdj27318443 avatar :-|

    Отпреди датата на статията стана ясно, че това с голите снимки е маркетингова кампания (заблуда).

    Нередност?
  • 2
    daskal1 avatar :-P
    daskal1
    • - 1
    • + 9

    Повтарям, искам равенство в заплатата (дохода) с Ема Уотсън. Не дискриминирайте мъжете ....

    Нередност?
  • 3
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 1

    Редакцията, оправете заглавието. Ако искате да ползвате като заглавие вместо Ема Уотсън името на героинята от Хари Потър, то фонетично е "Хърмайни", не "Хърмаяни".
    Да си кажа истината не разбирам защо трябваше да има две отделни статии по тази тема, но това си е Ваше право.

    Нередност?
  • 4
    tulsa avatar :-|
    тулса
    • + 2

    До коментар [#3] от "daskal1": То май има други кусури:

    Според мен не равенството, а неравенството е проблемът:
    Ема Уотсън обяви (НЕ)равенството между половете за проблем и на мъжете

    Нередност?
  • 5
    daskal1 avatar :-|
    daskal1

    До коментар [#4] от "тулса":
    Затова си позволиих да се пошегувам и да искам равенство с младата госпожица, защото неравенството има и своя социално-икономически разрез, а не върви само по удобната линия на пола/гендъра. И нейното изказване за неравенството и проблемит на жени и мъже от третия свят, и това на ДиКаприо за околната среда, и позициите на Анджелина Джоли като посланник на ООН са добри намерения на личности които поради статуса си (завоюван с труд и талант, несъмнено) са далеч от реалните проблеми, но имат медийния потенциал да повлияят на общественото мнение.

    Нередност?
Нов коментар