🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдът отмени отказа на ВСС да "разследва" бившия директор на столичното следствие

Съдебният съвет неправилно е отказал да образува дисциплинарно производство срещу Петьо Петров, позовавайки се на изтекла давност

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени отказа на Висшия съдебен съвет (ВСС) да образува дисциплинарно производство срещу бившия директор на столичното следствие Петьо Петров.

В края на март министърът на правосъдието Христо Иванов внесе предложение за образуване на производство срещу Петров, мотивирайки се с окончателната оправдателна присъда по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, бившия главен секретар на министерството на финансите от времето на НДСВ Тенчо Попов и съдията от Софийски градски съд Петър Сантиров. Подобно на другите две инстанции Върховният касационен съд прие, че поведението на основния свидетел по делото Петьо Петров, известен с прякора Петьо Еврото, представлява "емблематичен пример" за провокация към подкуп. Именно това накара Христо Иванов да внесе във ВСС предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Петров.

Междувременно противоречивият следовател депозира молба за напускане на системата, което щеше да му даде възможност и да получи полагащите му се обезщетения - вероятно над 50 хил. лв.

Въпреки че някои членове на ВСС се противопоставиха на освобождаването на Петров, главният прокурор Сотир Цацаров, който през последните две години работеше тясно със столичното следствие, настояваше следователят да бъде освободен и срещу него да не бъде образувано дисциплинарно производство.

Първо ВСС отказа да освободи Петьо Петров, което предизвика бурната реакция на главния прокурор Сотир Цацаров. През април тази година ВСС прие спорната теза, че обстоятелството, че Петров вероятно е извършил провокация към подкуп е била оповестена още в мотивите на първата оправдателна присъда по делото "Цонев, Сантиров, Попов", публикувани през май 2013 г. Това означавало, че шестмесечният срок за образуване на дисциплинарка е изтекъл.

Министър Христо Иванов обжалва именно това решение на съвета, като с постановеното в понеделник решение ВАС уважава жалбата му. "Върховният административен съд намира, че фактите на които се позовава министърът на правосъдието като основания за образуване на дисциплинарното производство, обобщени като провокация към престъпление, отличаващо се с висока степен на обществена опасност, са публично оповестени в окончателен вид с решението на Върховния касационен съд" пишат в мотивите си съдиите Александър Еленков, Атанаска Дишева и Тодор Тодоров. Те допълват, че чак с постановяването на решението на последната инстанция "е влязла в сила и присъдата на Софийски градски съд, пораждайки характерните за съдебните актове правни последици. Независимо, че Върховният касационен съд е възприел голяма част от фактическите и правни съображения на предходните съдебни инстанции, последните до постановяването на касационното решение нямат безспорен характер и не могат да бъдат самостоятелно основание за ангажиране на дисциплинарна отговорност. Ирелевантни при наличие на висящо съдебно производство са публикациите в медиите."

Решението на тричленният състав може да бъде обжалвано пред петчленен състав.

Във ВАС има още едно висящо дело по казуса. То отново е образувано по жалба на правосъдния министър, но срещу решението на ВСС да освободи Петьо Петров от системата. Делото е насрочено за септември.

Веднага след постановяване на окончателните оправдателни присъди по делото "Цонев, Сантиров, Попов" от ВКС, прокуратурата започна проверка срещу Петров, но набързо отказа да образува наказателно производство. Тогава говорителят на  Софийската градска прокуратура (СГП) Павел Панов обясни лаконично, че "не са били открити данни за извършено от магистрата престъпление по делото за даване на подкуп". По информация на "Капитал" прокурорската преписка по казуса все още се върти между различните инстанции на държавното обвинение.

В края на март Софийската градска прокуратура (СГП) приключи и проверката срещу Петьо Петров и отказа да образува досъдебно производство срещу него. В отговор на официално запитване по темата пред Mediapool говорителят на СГП Павел Панов съобщава, че не са били открити данни за извършено от магистрата престъпление по делото за даване на подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов.

Паралелно с тези сюжети през март съдията Петър Сантиров заведе гражданско дело за непозволено увреждане срещу Петьо Петров, което все още не е насрочено от Софийски градски съд.

Петьо Еврото и двойната игра на Цацаров

Петьо Петров беше назначен за ръководител на Следствения отдел на Софийска градска прокуратура от бившия градски прокурор Николай Кокинов. След като последният подаде оставка заради изтеклите разговори от дома на Бойко Борисов в Банкя, Петров остана на поста си. Още в първите месеци от мандата си главният прокурор Сотир Цацаров показа, че има безрезервно доверие на Петров, като изпращаше в ръководената от него структура ключови разследвания - за печатницата в Костинброд, през разследванията срещу Цветан Цветанов, КТБ, тефтера на Филип Златанов до т.нар. "убийство" на депутата от ДПС Делян Пеевски.

След първата оправдателна присъда по делото "Цонев, Сантиров, Попов", в чиито мотиви бяха изнесени данни, че Петров вероятно е нарушил закона, Сотир Цацаров заяви, че ще трябва да се изчакат всички съдебни инстанции преди да вземе решение.

Когато най-накрая по делото се произнесе и ВКС, Цацаров беше сменил позицията си на 180 градуса и буквално вдигна скандал на членовете на ВСС, които отказваха да гласуват оставката на Петров: "Като има толкова отдавна известни факти, защо няма образувано дисциплинарно производство, за да блокирате оставката? Не може да блокираме тази оставка, защото тя е предизвестие с 30-дневен срок."

След напускането на Петьо Петров в системата остана брат му - Емил Петров, който от дълги години е командирован в ключовата Софийска градска прокуратура и също се ползва с доверието на Сотир Цацаров.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lz22 avatar :-|
    lz2
    • + 12

    Значи редовите магистрати са по-компетентни от тия, които ги ръководят!
    И за какво е тогава ВСС? Да дели рушветите от назначенията ли?

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал