Патрисия Барбизе връща блясъка на Christie's

След назначаването на мениджъра в края на декември 2014 г. аукционната къща отчете 8% ръст на приходите си за първото полугодие

PSA Peugeot Citroen    ©  PSA Peugeot Citroen
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато израснеш в дом, пълен с картини и скулптури, изглежда някак естествено да се завърнеш в артистичния свят. За главния изпълнителен директор на аукционната къща Christie's Патрисия Барбизе обаче началото на професионалния й път минава през ауспуси, двигатели и електронни платки.

"Майка ми беше художничка, братята и сестрите ми са филмови и театрални продуценти, баща ми работеше в киното. Аз избрах Renault – открийте различния", разказва тя през смях пред Financial Times. Назначаването й начело на 249-годишната лондонска заложна къща през декември слага връх в кариера, която започва преди четири десетилетия в счетоводството на подразделението за камиони на държавния автомобилен производител. След това Барбизе помага на Франсоа Пино да преобрази бизнеса си с дървен материал в империята за луксозни стоки Kering, в чието портфолио днес са марки като Gucci и Bottega Veneta и която в момента се управлява от сина му Франсоа-Анри.

Възпитанието й все пак се оказва от полза, когато придружава шефа си в художествени галерии и по аукциони, където той натрупва колекцията си съвременно изкуство. Като главен изпълнителен директор на холдинговата компания на фамилията Пино – Artemis, през 1998 г. Барбизе договаря и придобиването на 26.4% от Christie's. Няколко седмици по-късно са купени и останалите търгувани на борсата в Лондон акции на заложната къща в сделка, оценявана на 752 млн. паунда.

Въпреки това избирането й начело компанията на мястото на Стивън Мърфи миналата година беше изненадващо, пише FT. Смяната стана факт само месец след като Christie's счупи рекордите в Ню Йорк с продажбата на следвоенно и съвременно изкуство за 853 млн. долара, чийто отзвук доведе и до отстраняването на мениджъра на конкурентната заложна къща Sotheby's под натиска на най-големия й акционер – Дан Льоб. За наблюдателите на сектора това потвърди, че подобно на нюйоркския си конкурент Christie's е пожертвала печалбите в името на завоюването на пазарен дял, отбелязва изданието. Назначаването на Барбизе, която е смятана по-скоро за финансист и специалист по сделките, отколкото за експерт по изкуството, беше прието като сигнал, че дейността на аукционната къща ще бъде рационализирана.

Самата Барбизе, която твърди, че още от дете е знаела, че за разлика от останалите в семейството си не е артист, днес е смятана за един от най-влиятелните бизнес лидери във Франция. Освен зам.-председател на Kering тя е член и на бордовете на енергийния гигант Total и на автомобилния концерн PSA Peugeot Citroen. За момента работата й начело на Christie's също дава резултати – приходите на дружеството за първото полугодие се повишиха с 8% на годишна база до рекордните 2.9 млрд. паунда, а една четвърт от клиентите са новопривлечени купувачи.