🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В търсене на изкуствен интелект

Илон Мъск и други технологични титани обединяват усилия за иновативни проучвания на компютърния разум

Илон Мъск    ©  STEPHEN LAM
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Илон Мъск, Питър Тийл и други технологични предприемачи са убедени, че с достатъчно свобода на действие и средства талантливите изследователи биха могли да разработят също толкова напредничави системи за изкуствен интелект, колкото и създадените от огромните екипи на Google, Facebook и Microsoft. А междувременно биха искали и да спасят човечеството от забвение, разказва Bloomberg в репортаж за представената в петък организация с нестопанска цел OpenAI, която ще работи за изследването на иновативни системи за изкуствен интелект.

Двамата предприемачи са сред поддръжниците й, а Мъск, който е главен изпълнителен директор на Tesla Motors и на Space Exploration Technologies, ще бъде един от председателите й заедно с президента на Y Combinator Сам Алтман. Организацията е получила финансова подкрепа от Мъск, от съоснователя на PayPal Holdings и на Palantir Technologies Питър Тийл, от съоснователя и изпълнителен председател на LinkedIn Рийд Хофман, както и от други предприемачи и компании, в това число Amazon Web Services и Infosys. Групата поддръжници на инициативата са предоставили "значителни" суми за финансирането на проекта, посочва Мъск. "Смятайте, че е поне един милиард", казва той.

През последните години полето на изкуствения интелект се превърна от неясен и безперспективен затънтен край на компютърните науки в една от определящите технологии на съвремието, отбелязва Bloomberg. Това развитие предизвиква колкото безпокойство, толкова и оптимизъм. През есента на 2014 г. Мъск описа разработването на изкуствен интелект като "призоваване на демона". По думите му идеята на проекта OpenAI е, че "ако ще призовавате нещо, поне се уверете, че е добро", пише агенцията.

"Целта на OpenAI е действително доста ясна – какъв набор от действия бихме могли да предприемем, така че да увеличим възможността бъдещето да е по-добро", обяснява предприемачът. "Определено не искаме отрицателни изненади на този фронт", допълва той.

Технологичен директор на OpenAI е Грег Брокман, който преди заемаше този пост в стартиращата компания за електронни разплащания Stripe, оценена на над 1 млрд. долара. Директор по проучванията е изтъкнатият изследовател на изкуствения интелект Иля Суцкевер, работил преди за Google по технологията в основата на системата за автоматични отговори на имейли Smart Reply, който тази година беше определен от авторитетното издание на Масачузетския технологичен институт MIT Technology Review за един от водещите 35 иноватори на възраст до 35 години. В екипа са привлечени и други талантливи изследователи, чиято предишна дейност варира от разработване на роботи, които могат да бъдат обучени чрез човешки демонстрации да изпълняват различни задачи, до софтуер, който е в състояние сам да подобрява кода си, за да решава нови проблеми.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tzm41313897 avatar :-|
    Mark Twain
    • - 1
    • + 1

    За мен това ще е успешно, когато такъв софтуер победи професионалист на Го.

    Нередност?
Нов коментар