Квантово бъдеще

Суперкомпютрите се приближават до реалността и вече се мисли за тяхното бизнес приложение

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Квантовите компютри са свещеният граал в света на технологиите. Те ще имат невероятна изчислителна мощ, пред която дори и най-мощните машини днес бледнеят. Това е така поне на теория, защото учени и специалисти все още са разделени в мненията си дали изобщо създаването на подобна машина е възможно.

Според най-големите технологични компании в света, сред които е и Google, квантовият компютър не само е възможен, но и вече съществува. Интернет гигантът обяви, че съвместната му разработка с NASA вече доказано работи, след като неотдавна е победила обикновен компютър в серия тестове. Google дори обяви, че при някои ситуации квантовото устройство е около 100 млн. пъти по-бързо спрямо машина с едноядрен процесор. Засега не всички са убедени в правотата на твърдението. Въпреки това Google, а и много други компании, вече кроят амбициозни планове как квантовите компютри ще помогнат на бизнесите им и ще ги преобразят.

Каруцата пред коня

Преди бизнесът да бъде разтърсен от подобни системи обаче, те първо трябва да станат реалност. Microsoft, IBM и Google са само част от компаниите, които вярват в технологията и инвестират десетки милиони в разработката й. През 2013 г. интернет гигантът придоби стартиращата компания D-Wave, която обяви, че е направила първия в света комерсиален квантов компютър. Google си партнира с NASA в доразвиването на устройството. "Това е наистина разбиваща статуквото технология, която може да промени всичко", коментира пред онлайн изданието Technology Review Рупак Бисвас, който е ръководител на отдела за изучаване на нови технологии на NASA. Космическата агенция и Google са убедени, че D-Wave е реалното доказателство не само че квантовите компютри са възможни, но и че действително ще са много по-бързи от сегашните.

Учени от други компании и организации обаче досега не са успели да докажат същото чрез своите проекти. Хартмът Невен, който е ръководител на лабораторията за разработка на квантови компютри на Google, споделя, че тестовете са категорични и това е наистина възможно. Невен уточнява, че главозамайващото число 100 млн. по-голяма производителност се постига при специално разработен тест, който да докаже концепцията на квантовия компютър. Компанията вече е публикувала резултатите от проучването си, като те се преглеждат от независими учени и в момента. Тестът е бил разработен така, че да е по-изгоден за D-Wave, като според Невен не е използван алтернативен метод заради "бъг" в дизайна на D-Wave. Въпреки това според Google тестът е релевантен, защото обикновените компютри няма да могат да обработват огромни масиви информация по същия начин като квантовите.

Все пак D-Wave успява да убеди част от критиците си. През миналата година Матиас Тройер от швейцарския Федерален технологичен институт направи проучване, което заключи, че квантови компютри с чипове като на D-Wave не предлагат никакви предимства спрямо обикновените компютри днес. Сега обаче Тройер споделя, че новата версия действително показва голям напредък, макар и в специфичните тестове. Според специалиста стъпката е важна и носи със себе си голям потенциал. Следващото изпитание е създаването на "универсален" квантов компютър, който може да се справя по-добре от настоящите си събратя във всички задачи. Това вече наистина ще отвори вратата за новото поколение технологии и бизнес.

Пълна трансформация

В случай че всичко се случи така, както Google очаква, в не толкова далечно бъдеще интернет гигантът може да разчита на квантови компютри за своя бизнес. Това ще означава още по-бързи услуги, включително такива, които използват изкуствен интелект, способен да анализира огромни масиви от информация за дори части от секундата. "Вече сме срещали проблеми, които не са практични за решаване чрез съществуващите компютри, а ние имаме много от тях", коментира вицепрезидентът на инженерния отдел на Google Джон Жианандера. Той допълва, че ще минат "няколко години, преди тази технология да се отрази на продуктите на Google".  NASA също има големи планове за системата, като се надява, че чрез нея ще може да провежда пълни симулации на цели космически мисии, което ще спести много средства и време в тяхната подготовка.

Извън по-бърза търсачка, (вероятно) по-персонализирани реклами и прецизни компютърни симулации за учени, за какво друго реално ще бъде полезен подобен компютър? Ако приемем, че подобни системи ще са широкодостъпни, те ще имат изключително широки приложения. Например за мащабни и задълбочени медицински изследвания и проучвания, които могат да помогнат за откриването на лечение за много болести. Квантовите компютри могат да стоят в основата и на създаване не само на още по-интелигентни автономни автомобили, но и на системи за управление на трафика. Чрез тях могат да се разработят и по-сигурни самолети, кораби, по-ефикасни методи за производство. Компании като Lockheed Martin вече работят по такива проекти. Ще може да се правят много по-точни прогнози за времето, които ще помагат на земеделците, на компаниите и на учените.

Бизнесът ще може да анализира огромни масиви от информация и да разработва най-различни сложни модели, които да предвиждат всякакви ситуации, като всичко това става в рамките на минути. Тези възможности ще се отразят върху ефективността на компаниите, които ще повишат своите приходи, а оттам и БВП. И най-важното – квантовите компютри ще въведат нова ера в комуникациите, която ще бъде напълно криптирана и поне на теория е смятана за непробиваема. Последното със сигурност няма да се хареса на разузнавателните агенции, но те могат да са спокойни, защото до реализацията ще изминат още доста години. В най-добрия случай става дума за няколко десетилетия, преди квантовите компютри да са достатъчно развити и готови за масова употреба. Дори и тогава първо ще трябва да минат още няколко години, преди бизнесът да е готов за новата технология и да започне постепенно да я внедрява. Което пък осигурява предостатъчно време за въвеждането на закони и правила. Но засега такива не се обсъждат.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chf avatar :-?
    Stefan Stefanovv
    • - 4
    • + 6

    Само че квантовия компютър означава край на криптиране.... Всичко може и почва да се следи :) и целия ИТ бранш се рестартира..... за финансите да не говорим

    Нередност?
  • 2
    jonson avatar :-|
    jonson
    • - 1
    • + 12

    Като издание с претенции за поглед в икономиката би трябвало да правите разлика разлика между това да купите компютър и да купите производителя на компютри. През 2013 год. Google и NASA купиха компютър от DWave, която и до ден днешен си остава самостоятелна компания.

    Нередност?
  • 3
    iliander avatar :-|
    iliander
    • - 1
    • + 1

    Бъдещето на компютрите,квантови компютри.Нобеловите лауреати по физика имаха такава разработка за квантови компютри.

    Нередност?
  • 4
    otnesenr avatar :-|
    хуz84О14722
    • + 1

    [quote#1:"chf"]Само че квантовия компютър означава край на криптиране.... Всичко може и почва да се следи :) и целия ИТ бранш се рестартира...[/quote]
    Работи се и върху квантови комуникации, между другото. Правят се опити от известно време.

    http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2013/05/09/2056064_sasht_razrabotvat_kvantov_internet/

    Нередност?
  • 5
    poluvishist avatar :-|
    полувишис

    отново западняците винаги правят последните нововъведения.
    отново комунетата в Русия и Китай изостават осезателно и дори все още не знаят как да откраднат новите технологии на ЕС и САЩ.

    Нередност?
Нов коментар