Дейвид Хокни може да се превърне в най-скъпия жив художник

Картина на 81-годишния британец се предлага за продажба за най-малко 80 млн. долара

Дейвид Хокни    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дейвид Хокни може да се превърне в най-скъпия жив художник благодарение на картината си "Портрет на художник (басейн с две фигури)". Платното на 81-годишния британец се предлага на аукционни къщи за продажба от притежателя му – милиардера Джо Люис, който иска поне 80 млн. долара за творбата, разказва Bloomberg, като се позовава на пряко запознати с темата източници. Настоящият рекорд за цена на произведение на изкуството от жив творец е 58.4 млн. долара, платени за скулптурата "Куче от балони (оранжево)" на Джеф Кунс.

Според източниците на агенцията платното е било предложено на Christie’s, Sotheby’s и Phillips, като фаворит за провеждането на търга е Christie’s. Рисуваната през 1972 г. картина изобразява двама мъже – единият е облечен и стои на ръба на басейн, като гледа другия, който е под водата. Хълмистият пейзаж зад тях е вдъхновен от южните части на Франция. Стоящият мъж е Петер Шлезингер, художник и бивш интимен партньор на Хокни – творбата е рисувана в периода на приключването на връзката им, пише Bloomberg.

Metropolitan Museum #35 - David Hockney - Portrait of an Artist

Наскоро платното, което е смятано за една от най-емблематичните творби на Хокни, беше изложено в Музея за модерно изкуство (MoMA) в Ню Йорк. Въпреки това, както и въпреки факта, че в последните месеци цените на картините на британския художник растат, търсената от Люис сума е зашеметяваща, отбелязва агенцията. През май Sotheby's продаде рисувания през 1990 г. панорамен пейзаж на Южна Калифорния Pacific Coast Highway and Santa Monica за 28.5 млн. долара. Според онлайн базата данни Artprice само през тази година търговете за творби на Хокни са генерирали 66 млн. долара, което е с над 80% повече от общите постъпления от продажби на платната му за цялата 2017 г.

По оценка на Bloomberg състоянието на Люис, натрупано до голяма степен от търговия на валутните пазари, възлиза на 5.5 млрд. долара. Активите му включват лондонския футболен клуб "Тотнъм хотспър", недвижими имоти и шедьоври на художници като Пабло Пикасо, Анри Матис, Франсис Бейкън и Люсиен Фройд. Част от творбите в колекцията му понастоящем са изложени в галерия "Тейт" в Лондон. Милиардерът е основател и председател на базираната на Бахамските острови инвестиционна компания Tavistock Group, която чрез дъщерното си дружество "Бългериън пропърти девелопмънтс" (BPD) оперира и на българския пазар на недвижими имоти. Сред проектите на BPD в страната са логистичен парк "Варна" и логистичен парк "София ринг" (който вече се нарича BPD Sofia East), а в началото на 2018 г. групата придоби и "Арко фонд за недвижими имоти" АДСИЦ.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    panta_rhei avatar :-|
    Nedyalko Lazarov

    Картината е добра - цветове, композиция и пр. Професионална работа. Аз бих платил до 3000 долара.

    Нередност?
Нов коментар