🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Манфред Вебер

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Популярността на председателя на групата на Европейската народна партия в ЕП Манфред Вебер в България скочи рязко в последните месеци. В началото на протестите през юли с искане за оставка на правителството и главния прокурор той заяви, че "групата на ЕНП напълно подкрепя българското правителство на Бойко Борисов" заедно с думите, че "каквито и да са политически действия, които подкопават независимостта на съдебната система и пречат на борбата с корупцията, ще подложат на опасност успеха на България в Европа".

И тогава, и след дебатите в Европарламента тази седмица за състоянието на демокрацията в България, когато Вебер отново подкрепи управляващите и се обяви срещу предсрочни избори, стотици български граждани обясниха в профила му в Twitter защо смятат, че това е подкрепа за корупцията и мафията. Той беше нареден до Борисов и в карикатурите и колажите, посветени на политическата корупция, станали популярен жанр във фейсбук.

Манфред Вебер е от баварския Християн-социален съюз, който е спонсор и гуру на ГЕРБ от самото й създаване. Миналата година Борисов твърдо застана зад него като Spitzenkandidat на ЕНП да оглави Еврокомисията, но кандидатурата му претърпя провал. Вебер не успя и в другата си амбиция - да стане председател на Европейския парламент.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 4

    Вебер е глупак! Защо ли си мисли, че Б. Б. ще продължава да му прави услуги? Не вижда ли, че е бита карта?

    Нередност?
Нов коментар