🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Франсоа Нюи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преди малко повече от две години Франсоа Нюи напусна европейските операции на Amazon, за да поеме ръководството на полския онлайн търговец Allegro. В понеделник ръководената от Нюи платформа дебютира със свои акции на фондовата борса във Варшава след първично публично предлагане.

Книжата предизвикаха истински фурор - те поскъпнаха с над 60%, а пазарната капитализация на компанията стигна 19 млрд. долара, правейки я лидер по този показател в страната. Но и една от най-големите тех компании в Европа. Създадена преди повече от 20 години, за да конкурира сайтове като eBay, днес Allegro е един от най-разпознаваемите брандове в Централна Европа с повече от 20 млн. посетители на месец, особено активни по време на пандемията.

Изборът на Allegro да се листне на борсата във Варшава също така е висока оценка за дългогодишните усилия и стратегия на Полша да развива капиталовия си пазар в правилната посока.

Все още няма коментари
Нов коментар