🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Джак Ма

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Основателят на платформата за онлайн търговия Alibaba - Джак Ма, не се е появявал публично от два месеца и комбинацията с мащабното разследване от властите в Пекин на дейността на компанията му засили спекулациите къде се намира един от най-богатите хора в Китай. През тази седмица редица медии обърнаха внимание, че Ма не се е появил във финалния епизод през ноември на неговото шоу за намиране на бизнес таланти в Африка, а снимката, профилът му в сайта и участието му в рекламния клип на предаването изчезнаха.

На 24 октомври 56-годишният предприемач държа реч, в която остро критикува финансовата регулаторна система на Китай. Той нарече ръководителите й "старчески клуб" и допълни: "Днешната финансова система е наследство от индустриалната ера. Трябва да изградим нова за следващото поколение и за младите хора."

Резултатът от изказването беше, че два дни преди обявената дата през ноември излизането на борсата на неговата финансова компания ANT Group беше спряно от властите. Формално беше намерено основание за мярката, но част от коментарите бяха, че целта е да се напомни, че компартията е господарят в страната. В последващите седмици Джак Ма изгуби близо 11 млрд. долара от личното си богатство заради поевтиняването на акциите на Alibaba.

Все още няма коментари
Нов коментар