🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Иван Ангелов

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Иван Ангелов не беше от най-популярните лица в България до миналата седмица, когато името му, или по-скоро прякорът Пилето, отекна в парламентарната комисия по ревизия на кабинета "Борисов 3". Доколко твърденията срещу Ангелов са верни, тепърва ще става ясно. Но от цялата история стана ясно, че който играе карти с Бойко Борисов и се чува с него през две-три седмици, или по 15-20 пъти на година, има успешен бизнес за милиони и може да печели дори от фурми, които се раздават на нуждаещите се.

Най-голямата и известна част от бизнеса на Иван Ангелов и брат му Лука е холдингът "Градус". Пряко с нея е свързана и фермата за норки край Нова Загора, около която в последните дни отново има скандали.

Извън пилетата братята са и основни инвеститори във веригата "Сити клиник", която през 2016 г. през покупка и сливане с "Токуда" стана мажоритарна собственост на Acibadem, а фамилията Ангелови запази около 20%. Те участват още в компанията за слънчогледово олио "Бисер олива", производителя на вино Angel's Estate, както и в биоцентрала до Нова Загора, която често е обект на критики, че замърсява въздуха в региона. Групата "Градус" има още замразен проект за мол в центъра на Бургас, собственик е на земи в скандала "Дюнигейт" край Несебър, а имената на Лука и Иван Ангелови се появиха и в сделки с апартаменти на "малоимотните" магистрати от ВАС в Приморско. "Градус" бе замесена и в скандала с прехвърлените апартаменти на земеделския министър от първият кабинет на Борисов - Мирослав Найденов.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ubbam avatar :-|
    ubbam
    • - 3
    • + 1

    Ей, ама и вие май се чудите какво да пишете;) Той Пилето си има голям бизнес още преди Бойко да дойде на власт. Май го ползвате като бухалка!

    Нередност?
Нов коментар