🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Ричард Брансън

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Милиардерът Ричард Брансън участва в опита на апарата на неговата компания Virgin Galactic за първи частен полет към космоса в небето над щата Ню Мексико. Седмица преди да навърши 71 години, той беше част от екипа от 6 души - двама екипаж и четирима пътници, които достигнаха пределите на земната атмосфера.

Брансън увери стотиците клиенти на програмата за редовни полети, която започва през 2022 г., че подобно начинание може да е напълно безопасно и за хора, които не са преминали специална подготовка за астронавти.

Според основателя на Amazon Джеф Безос, който също лично ще участва в първия частен полет на ракета на неговата компания на 20 юли, това не е космически туризъм, а само издигане до 90 км на ракетен самолет. Според него причината е, че не е премината границата от 100 км над повърхността, отвъд която започва космосът. Това не променя факта, че британецът постигна мечтата си.