🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-богатият човек в света полетя в Космоса (видео)

Основателят на Amazon Джеф Безос се отправи на кратко суборбитално пътешествие в компанията на своя брат Марк, както и на най-възрастния и най-младия "частен" астронавт

Само девет дни след историческия полет на милиардера Ричард Брансън в Космоса на аналогично суборбитално пътешествие се отправи днес и най-богатият човек в света и основател на Amazon Джеф Безос. Изстрелването беше извършено малко след 16 ч. българско време от частен космодрум край Ван Хорн, Тексас, като живото предаване започна около 14.30 ч.

Може да го проследите тук:

Безос се качи на борда на напълно автоматизирана пилотирана капсула, която беше изпратена на височина 100 - 110 км. благодарение на ракетата за многократна употреба New Shepard, произведена от частната компания Blue Origin. Приблизителното времетраене на полета беше около 10 мин., като Безос и останалите трима пасажери прекараха около 3 мин. в безтегловност. След извеждането на пилотирания апарат ракетата New Shepard се приземи безаварийно за 16-ти пореден път. Капсулата пък кацна меко благодарение на своите три основни спирачни парашута.

Освен собственика на Amazon, на борда на космическия апарат беше неговия брат Марк Безос, 82-годишната Уоли Фънк, която е ветеран от нереализираната женска космическа програма Mercury 13 от 60-те години на миналия век, както и 18-годишния холандец Оливър Дaмен, който заема мястото на отказалия се участник в наддаването за участие, платил за целта 28 млн. долара. В търга за последното пасажерско място са участвали над 7600 души, уточниха днес от фирмата на Безос. От Blue Origin обявиха също така, че до края на годината компанията ще извърши още поне две изстрелвания на космически туристи, като на борда на капсулата вече ще има не четири, а шест души.

Повече по темата за съперничеството между "космическите" милиардери и зараждащия се бизнес, свързан с космическия туризъм, може да прочетете тук.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • - 7
    • + 2

    Нека изгорят, за да светят - като малка червена звезда, символ на неоибералния Айн Ранд социализъм, проектиран за супербогатите.
    Ако може в следващи изстрелвания да участват измамници от Сити, Голдман Сакс и ДжейПиМорган. Печалбите и постиженията за тях - за милиардите по земята - ънекспектед екстерналитиз.. и сметката...
    И ако може инженерите, които всъщност разработват технологиите, да намерят начин обратно да се завръщат само задници с уши.. за почетно погребение..

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • + 1

    Никога не съм могъл да схвана логиката на Иконо.
    И какво като "най-богатият човек в света" а малко преди него и друг, достатъчно богат човек, се повозиха 2-3 минути като космически туристи?
    Гигантска крачка за човечеството, ли?

    Нередност?
  • 3
    mentor avatar :-|
    Ментор
    • + 2

    До коментар [#] от "":

    Не е 'Гигантска крачка за човечеството', а малка първа стъпка в бизнес, който скоро ще е за милиарди. Космическите разходки ще станат новият статус символ. Туристите може дори да си праснат по някой префикс, както навремето "хаджи".

    Нередност?
Нов коментар