🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русия изпрати актриса в Космоса

Юлия Пересилд и режисорът й Клим Шипенко ще снимат филм на Международната космическа станция през следващите 12 дни. И това е само началото на серия от комерсиални експедиции в околоземна орбита.

Руската космическа агенция "Роскосмос" успешно изстреля днес орбиталния апарат "Союз" МС-19, който превозва на борда си снимачния екип на първия пълнометражен игрален филм, който поне частично ще бъде заснет в околоземното пространство. Става дума за 37-годишната актриса Юлия Пересилд и Клим Шипенко, който ще е едновременно режисьор на продукцията и оператор на сцените в условия на нулева гравитация. По-късно днес корабът, управляван от космонавта ветеран Антон Шкаплеров, се скачи с Международната космическа станция (МКС) в ръчен режим, тъй като автопилотът по неизвестна причина е отказал да заработи. Въпросната маневра без компютърно асистиране най-вероятно е била сериозно предизвикателство, тъй като руската орбитална капсула стандартно се управлява от двама космически специалисти. По-късно ръководителят на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин обяви, че проблемът не е бил свързан с проблем на кораба "Союз", а с отказ на системата за автоматично скачване "Курс" в руския сегмент на МКС, която не е първа младост и вече започва да се амортизира.

След благополучното скачване Пересилд и Шипенко ще прекарат 12 дни на орбиталния комплекс, където ще бъде заснета голяма част от руския филм "Вызов" ("Предизвикателство"). В съвместната продукция на "Роскосмос", руския Първи канал и студиото "Жълто, черно и бяло" Пересилд ще изиграе ролята на лекар, изпратен по спешност на космическата станция, за да спаси живота на критично болен астронавт.

Изстрелването на снимачния екип на първия космически филм е поредната стъпка в набиращата скорост нова комерсиална космическа надпревара, в която "Роскосмос" явно има желание да вземе дейно участие. Само през последните три месеца цели три частни космически компании извършиха полети на космически туристи - Virgin Galactic, Blue Origin и SpaceX. Първа беше Virgin Galactic, която на 11 юли изстреля своя основател, милиардера сър Ричард Брансън, на кратко суборбитално пътуване до границата на Космоса на борда на совалката VSS Unity. Девет дни по-късно Blue Origin направи същото - изстреля най-богатия човек в света, Джеф Безос, на 110 км височина благодарение на ракетата за многократна употреба New Shepard.

Другият вторник, 11 октомври, Blue Origin също така ще извърши втория си полет с космически туристи. По-любопитното в случая е, че на борда на суборбиталната капсула ще се качи 90-годишната телевизионна звезда Уилям Шатнър, изиграл легендарния капитан Кърк в оригиналния сериал "Star Trek" през 60-те години на миналия век. Ако всичко мине по план, той ще се окаже най-възрасния човек, летял в Космоса (макар и за кратко).

SpaceX обаче задмина с много своите частни конкуренти, като на 15 септември изстреля четиричленния частен екипаж от мисията Inspiration4 на тридневно орбитално пътешествие около Земята на борда на капсулата Crew Dragon. Начинанието беше финансирано изцяло от милиардера Джаред Айзъкман, който е основател на платформата за електронни разплащания Shift4 Payments Inc и сертифициран пилот на изтребители. Освен него на борда на орбиталния апарат се качиха още трима души - Хейли Арсено, която е медицински асистент в детската онкологична болница St. Jude, Сиан Проктър - бивш кандидат за астронавт, подбрана след участие в риалити формат с бизнес насоченост, и Кристофър Семброски - инженер в Lockheed Martin, който получава своя "космически билет" благодарение на лотария.

Настоящата космическа мисия на руските кинематографисти също така няма да е последната "аматьорска" активност в околоземна орбита за следващите няколко месеца. За декември е планирана още една мисия на "Роскосмос", която ще превози частни лица до МКС - става дума за японския милиардер Язаку Маезава и неговия личен хроникьор Йозо Хариано. Ексцентричният богаташ е съратник на Илън Мъск в работата по създаването на свръхтежката ракета Starship и инициатор на проекта dearMoon - туристически полет около Луната на борда на Starship, оптимистично планиран за 2023 г. Партньор на "Роскосмос" в мисията на Маезава e американската частна компания Space Adventures, която е брокер на всичките досегашни седем космически туристи, летели на "Союз" преди навлизането на Virgin Galactic, Blue Origin и най-вече на SpaceX в този бизнес.

Space Adventures от своя страна има договор със SpaceX да извърши орбитален полет без скачване с МКС за все още необявени клиенти. Планирано е той да се проведе през следващата година, като по време на мисията с времетраене между 3 и 5 дни капсулата Crew Dragon да се издигне на рекордната височина от поне 1400 км над Земята. Това ще е повече от досегашния орбитален рекордьор - апарата Gemini 11, летял в далечната 1966 г., като до момента само астронавтите от лунната програма Apollo са се отдалечавали повече от Земята.

В края на февруари 2022 г. е предвидена друга туристическа мисия на SpaceX - този път до МКС, която е съвместно начинание с частната космическа компания Axiom Space. Капсулата Crew Dragon ще бъде управлявана от вицепрезидента на Axiom Майкъл Лопес-Алегрия, който е бивш астронавт, летял на космическите совалки на NASA. Освен него на борда на капсулата ще се качат бившият израелски военен пилот Ейтан Стибе, както и мултимилионерите Лари Конър и Марк Пати. Предвидено е четиримата трябва да прекарат осем дни на МКС.

Ако всичко мине по план, Axiom Space има намерение да извърши още една аналогична мисия в края на 2022 г. На борда на Crew Dragon трябва да се качат бившият астронавт на NASA Пеги Уитсън, автомобилният и авиационен пилот Джон Шофнер, както и евентуално победителят в риалити шоуто на телевизионния канал Discovery, наречено "Who Wants to Be an Astronaut?". По-далечните планове на Axiom Space предвиждат евентуалното изграждане на частен сегмент към Международната космическа станция, който по-късно би могъл да се отдели като самостоятелен орбитален комплекс.

По принцип планове за снимане на игрален филм на МКС има и щатската звезда Том Круз съвместно с режисьора Дъг Лиман. Повече подробности за проекта, както и кога е възможно да се случи, за момента липсват. През юни 2020 г. обаче тогавашният администратор на NASA Джим Брайдънстайн намекна, че организатор на мисията може също да е Axiom Space, като Круз и Лиман най-вероятно ще бъдат пасажери на борда на Crew Dragon на SpaceX.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kokoshkov avatar :-|
    Аскет
    • - 3
    • + 1

    Цитат:
    В съвместната продукция на "Роскосмос", руския Първи канал и студиото "Жълто, черно и бяло" Пересилд ще изиграе ролята на лекар, изпратен на станцията, за да спаси живота на критично болен астронавт.

    --------
    Всичко уж руско, а ще спасяват астронавт.
    Което означава, че във филма руснаците спасяват американец, защото е астронавт.
    Ако руснаците спасяваха руснак - щеше да пише - спасяват космонавт.

    Ерчат се руснаците - един вид американците са кьопави и не могат да спасят своя астронавт, та се налага руските космонавти-лекари да спасяват закъсалия астронавт...

    Бележката ми да се счита за ненаправена, ако това е поредната превземка и чуждопоклоничество - да се обявяват за астронавти даже космонавтите и един вид - така сме овладели английския, че вечи ни се губят думите извън него, затова ги заменяме с английски...

    Нередност?
  • 2
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • + 1

    Юлия Пересилд е сладурана.

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Ako има и секс епизод в безтегловността ще ударят кьоравото откъм зрителски интерес ...

    Нередност?
  • 4
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • + 1

    И все пак, трябваше по-рано, като по-млада беше по-красива.

    Нередност?
  • 5
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • + 2

    Руските космонавти поне отиват там да свършат някаква работа...
    За разлика от американските хм.. хм... туристи, които изгориха огромни суми и горива за пляски и уау...

    Нередност?
Нов коментар