🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Алексей Милер

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първите доставки на газ по тръбопровода "Северен поток 2" ще пристигнат в Европа преди края на 2021 г., обяви председателят на "Газпром" Алексей Милер. Въпреки санкциите на САЩ и съпротивата на някои страни от ЕС газопроводът, свързващ Русия и Германия през Балтийско море, вече е готов, след като последната тръба беше положена край германския бряг. Той преминава през териториалните води и изключителните икономически зони на Германия, Дания, Русия, Финландия и Швеция, които са дали разрешение за проекта.

Очаква се с новата тръба да се удвои капацитетът на съществуващия газопровод "Северен поток" и това да позволи на Русия да заобиколи Украйна, когато доставя газ към Европа. Германският канцлер Ангела Меркел и американският президент Джо Байдън постигнаха договорка, според която Берлин обеща да наложи санкции срещу Москва, ако тръбопроводът се използва срещу сигурността на американските съюзници в региона. Част от договорката е и сформирането на фонд, който да помогне за прехода на Украйна към "зелена" енергия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    l.ganchev avatar :-|
    Lubomir Ganchev

    Един от многото КГБ-милиардери. Един от онези които наричаме задкулисие в България.

    Нередност?
Нов коментар