Строител на капитализма: Николай Вълканов

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бизнесменът Николай Вълканов се размина с най-високото отличие на България - орден "Стара планина", първа степен. Това стана ясно от стенограмата на последното и извънредно заседание на служебното правителство в неделя. Точката е извън дневния ред и внесена от министъра на икономиката Везиева с мотива за приноса и заслугите на проф. Вълканов към развитието на икономиката в страната. Бизнесменът е собственик на "Минстрой холдинг" и е бивш вицепрезидент на групировката "Мултигруп". Той е известен с близките си връзки с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Преди години Вълканов го нарече "изключителен експерт по хидроинжинерство", за да обоснове дадения му хонорар от 1.5 млн. лв. от Института по минно дело. В последните си дни, през март т.г., правителството на Борисов отпусна пари от бюджета за нова улица в София, която да обслужва офис сградата NV Tower на Николай Вълканов.

Предложението за ордена било от 2020 г., но едва сега било съгласувано с президентството, става ясно от стенограмата. Част от служебните министри обаче са се обявили против и решението не е гласувано.