Строител на капитализма: Атанас Добрев

Атанас Добрев    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Несменяемият в няколко правителства зам.-министър на земеделието Атанас Добрев беше освободен от поста във вторник. Това стана със заповед на премиера Кирил Петков. Съобщението от правителствената информационна служба беше само от едно изречение и в него не се посочваха причини за смяната му. Нямаше официална информация и от БСП, от чиято квота той беше назначен за зам.-министър. Неофициално депутати от БСП казаха, че в понеделник лидерът на социалистите Корнелия Нинова е имала разговор със съпартийци, които се оплакали от назначения в горите, които бяха в ресора на Добрев.

Не е изключено махането му да е резултат и от изтеклите два дни преди това части от доклад, изготвен от депутата от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев, според който близки фирми до ГЕРБ и ДПС продължават да източват държавните горски стопанства, като загубата за последните три-четири месеца само в едно от държавните горски предприятия е 20 млн. лв. От назначаването на сегашното правителство Дунчев води битка с министерството на земеделието заради партийни назначения на БСП в горския сектор и запазването на схемите при търговете за дървесина за "свои фирми" от времето на управлението на ГЕРБ. Именно Добрев беше зам.-министър по време на третото правителство на Борисов, като беше назначен от квотата на "Атака", чрез която ДПС на практика участваше в кабинета на ГЕРБ и "Обединените патриоти". Впоследствие запази поста и при двете служебни правителства на Стефан Янев.

По тази причина оставането на Добрев и в правителството на Петков беше изненада дори за БСП, въпреки че той беше активист на партията, но се разграничи от нея в края на кабинета на Пламен Орешарски, когато оглави фонд "Земеделие" с протекциите на ДПС. За дълголетието му на поста имаше различни предположения - като се започне от това, че е запазил поста заради дългогодишния си опит в министерството, премине се през това, че зад него стои ловното лоби от известни бизнесмени, които имат ловни стопанства, и се стигне до това, че Добрев е удобен за всички.