Отговорният за горите зам.-министър на земеделието Атанас Добрев е освободен

Смяната му става, след като в публичното пространство излязоха части от доклад за нагласени горски търгове, изготвен от депутата Александър Дунчев

Атанас Добрев беше освободен като зам.-министър на земеделието със заповед на премиера Кирил Петков
Атанас Добрев беше освободен като зам.-министър на земеделието със заповед на премиера Кирил Петков
Атанас Добрев беше освободен като зам.-министър на земеделието със заповед на премиера Кирил Петков    ©  Юлия Лазарова
Атанас Добрев беше освободен като зам.-министър на земеделието със заповед на премиера Кирил Петков    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Със заповед на премиера Кирил Петков е бил освободен зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев. В официалното съобщение на правителствената информационна служба мотиви не се посочват, но по информация на "Капитал" решението за отстраняването му е било взето на среща между лидера на социалистическата партия Корнелия Нинова и червени народни представители в понеделник.

Земеделският министър принципно е от квотата на БСП, но самият Добрев беше зам.-министър в третото правителство на Бойко Борисов и запази поста си както по време на двете служебни правителства на Стефан Янев.

Защо си тръгва Добрев

Още със запазването му като зам.-министър името на Добрев предизвиква напрежение в управляващата коалиция. Въпросът за назначаването му на поста първо беше поставен от депутата от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев, който води битка за начина, по който се управляват горите, както и за партийните назначения от БСП в сектора. В правителството на Борисов и в сегашния кабинет Добрев отговаряше за шестте държавни предприятия, които на практика управляват горските и ловните стопанства в страната.

Дунчев готви и доклад до председателя на Народното събрание Никола Минчев и парламентарната комисия по земеделие, в който се описват щетите от провеждането на нагласени търгове за дървесина от близки до ГЕРБ и ДПС фирми, огромните финансови загуби, които генерират държавните горски предприятия от реализацията на различните схеми за източването на държавните горски стопанства, които продължават и при новото правителство. Смяната на Добрев става два дни след като части от този доклад бяха публикувани в сайта "Биволъ". Репортаж по темата излъчи и bTV.

Според въпросния доклад, с който и "Капитал" разполага, близки до ГЕРБ и ДПС фирми са източили не по-малко от 20 млн. лв. от 20 държавни горски и ловни стопанства за последните 3-4 месеца. Схемата е продължение на дългогодишна порочна практика с изсичането на българските гори, която продължава безнаказано и до днес. По предварителни изчисления щетите са около 100 млн. лв. годишно, като това не е цялостната картина на погрома на дървената мафия върху горите и природата ни.

Защо Добрев беше назначен за зам.-министър

Въпреки че Добрев беше свързан със социалистическата партия, назначаването му отново на поста от сегашния земеделски министър Иван Иванов беше изненада за депутатите от БСП, защото след края на управлението на Пламен Орешарски той влезе в сблъсък със собствената си партия. Според хора от ръководството на БСП причината за повторното му назначение е, че Добрев има дълги години опит в различни структури на ведомството за разлика от новия екип на министерството, включително и министър Иван Иванов. Според други обаче политическото дълголетие на Добрев се дължи на ловното лоби от влиятелни бизнесмени, които стопанисват ловни стопанства. Трети пък бяха на мнение, че оставането му на поста се е дължало на факта, че е удобен за всички.

Добрев започва работа в министерството като активист на БСП (сестра му Ваня Добрева беше депутат в 41-ото и 42-ото Народно събрание, а сега е зам.-председател на социалистическата партия в София), но звездата му изгря в края на управлението на Пламен Орешарски. Тогава след напрежение между коалиционните партньори в управлението (БСП и ДПС) заради разкрития за нарушения в държавния фонд "Земеделие" от постовете им бяха освободени директорът на фонда Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова. И на тяхно място беше назначен Добрев. Тогава неофициално се говореше, че той е заел страната на ДПС в спора и е бил назначен на поста именно с протекциите на движението. Тези връзки на Добрев с ДПС станаха по-видими при последното правителство на Борисов. В него той беше назначен за зам.-министър на земеделието от квотата на "Атака", чрез която ДПС на практика участваше в третото правителство на Борисов.

За силните позиции на движението в земеделското министерство, което формално от 12 години не участва във властта, призна и бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. Преди две години той заяви, че между Борисов и ДПС е имало сделка за назначенията в горските стопанства.

Въпреки всичко това Добрев остана на поста си и при двата служебни кабинета на Стефан Янев и поне за начало успя да запази поста си и влиянието си в сектор "Гори" и в кабинета на Кирил Петков. Сега обаче това се променя. Предстои да видим кой ще бъде избран на негово място.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..

    За да върви далаверата, на крадокрацията дори не е нужно да е изборна... Назначава си миньоните на ключови постове с огромни заплати като ДМС към кражбите... Изборните са я в правителството, я в парламента... а по места дерибеите си имат роднини и ибрикчии за кметове, обшинари, съветници, шефчета и меринджеи...
    На обикновените хора не се позволява да дишат..., а ако започват много да се обаждат - кютек, нагласяне с дрога... уволнения... https://youtu.be/qVkQif8opaA

    Нередност?
Нов коментар