🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: генерал Валерий Залужни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Генерал Валери Залужни е главнокомандващият на украинските въоръжени сили, който ръководи отбраната на страната от началото на руската инвазия през февруари т.г. През миналата седмица армията на Киев проведе изненадваща шестдневна контраатака, която доведе до освобождаването на почти цялата Харковска област.

Военни анализатори определиха настоящите действия на украинците като най-успешната контраофанзива от провеждането на операция "Газела" на израелските въоръжени сили по време на войната "Йом Кипур" през 1973 г., когато еврейските войски успяват да обградят египетската Трета армия. Сега войските на Киев светкавично успяха да отрежат почти всички пътища на руските бойни части, концентрирани около град Изюм, които се спасиха с бягство, изоставяйки огромни количества тежко въоръжение и боеприпаси.

Операцията в Харковска област беше толкова успешна, тъй като всички, включително и стратезите на Путин, повярваха, че основната контраофанзива ще бъде към Херсон на другия край на Украйна.

Все още няма коментари
Нов коментар