НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Строител на капитализма: Ева Кайли

44-годишната социалдемократка Ева Кайли беше арестувана в Белгия в петък
44-годишната социалдемократка Ева Кайли беше арестувана в Белгия в петък
44-годишната социалдемократка Ева Кайли беше арестувана в Белгия в петък    ©  Reuters
44-годишната социалдемократка Ева Кайли беше арестувана в Белгия в петък    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Der Spiegel я определяше като Die Weitsichtige (визионер) през 2011 г. Брюкселското издание на Politico я включва в списъците на евродепутатите с най-голямо влияние. В Гърция обожаваха бившата тв водеща и тя беше сред утвърдените политици. Без проблем си спечели и втори мандат в Европейския парламент през 2019 г., където работеше по темите миграция и закрила на детето.

Часове преди гласуването в пленарна сесия за отпадане визите за Катар и няколко други страни, красивата 44-годишната социалдемократка Ева Кайли беше арестувана в Белгия в петък по обвинения, че е била част от група, приемаща подкупи в замяна на насърчаване на политика, приятелска към държавата от Персийския залив. Гръцкият политик и нейните трима предполагаеми съучастници са обвинени в приемане на подаръци и големи парични суми от катарски агенти. Белгийските прокурори заявиха, че са открили стотици хиляди евро в домовете на множество заподозрени, както и в хотелска стая.

В разгара на скандала с обвинения за приемане на подкупи от катарски служители, Ева Кайли беше отстранена от позицията си на вицепредседател на Европейския парламент. Групата на социалистите също прекрати членството, а гръцката партия "Пасок" я изключи. Дали обвиненията ще бъдат доказани, предстои да видим.

Щетата обаче вече е нанесена. Няколко европейски депутати призоваха Кайли да се оттегли и от евродепутатското си място. "Като се има предвид мащабът на корупционния скандал, това е най-малкото, което можем да очакваме от нея", каза евродепутатът Манон Обри, която е съпредседател на групата на левицата, пред агенция Reuters.

Скандалът разтърси не само групата на социалистите и демократите (S&D) в парламента, втората по големина група в ЕП. Няколко държави от ЕС, включително Германия, заявиха, че доверието в 27-членния съюз е заложено на карта. Запитан дали Европейският парламент може да поправи ситуацията, Ерик Марквард, евродепутат от Зелената партия, каза за DW, че "тези щети не могат да бъдат поправени".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski

    Добре, че има такива работещи органи в Белгия. Това е голяма поука за нашите в България. Жаллко за репутацията на Европарламента! А дали само социалисти са замесени? Грозното лице на корупцията виждаме, че може да се крие зад такива красиви дами като гъркинята Ева. Нима у нас няма такива? - Когато Гешев мълчи или говори като политик, значи всичко е възможно...

    Нередност?
  • 2
    suhi avatar :-|
    suhi

    Европа не става каил на балканските тарикатлъци...

    Нередност?
Нов коментар