Корупционният скандал в Брюксел се разраства

Белгийската прокуратура поиска сваляне на имунитета на още двама активни евродепутати с ключови позиции

"Ние ще разтърсим този парламент и този град. И имам нужда от вашата помощ, за да го направя", каза председателят Роберта Мецола пред събралите се евродепутати в Страсбург по време на последната пленарна сесия на ЕП през декевмри
"Ние ще разтърсим този парламент и този град. И имам нужда от вашата помощ, за да го направя", каза председателят Роберта Мецола пред събралите се евродепутати в Страсбург по време на последната пленарна сесия на ЕП през декевмри
"Ние ще разтърсим този парламент и този град. И имам нужда от вашата помощ, за да го направя", каза председателят Роберта Мецола пред събралите се евродепутати в Страсбург по време на последната пленарна сесия на ЕП през декевмри    ©  Reuters
"Ние ще разтърсим този парламент и този град. И имам нужда от вашата помощ, за да го направя", каза председателят Роберта Мецола пред събралите се евродепутати в Страсбург по време на последната пленарна сесия на ЕП през декевмри    ©  Reuters

Един месец след началото на обвиненията за купуване на влияние от трети страни в европейските институции скандалът не отшумява. Напротив - в понеделник председателят на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола започна спешна процедура за отнемане на имунитета на още двама действащи евродепутати във връзка с нови разкрития, свързани с Катар. Става въпрос за Марк Тарабела (S&D, Белгия) и Андреа Козолино (S&D, Италия).

Т.нар. Qatargate започна през декември, когато белгийски прокурор откри 150 хил. евро в брой в апартамента на бившия вече вицепредседател на ЕП Ева Кайли в Брюксел. Последва ареста й, предварителни обвинения за корупция, пране на пари и участие в престъпна организация, иззети още чанти с пари с недоказан произход от офиси и апартаменти на политици и асистенти в белгийската столица (сред които и бившия евродепутат и настоящ основател на неправителствена организация Fight Impunity Панцери, както и Николо Таламанка - също активист в неправителствения сектор No Peace Without Justice и др.).

Парламентът ще започне официално дългата процедура за премахване на правната защита на Тарабела и Козолино, когато членовете на ЕП се съберат в Страсбург за първи път през 2023 г. - на 16 януари. Комисията по правните въпроси на парламента ще даде възможност на евродепутатите да изразят позициите си преди официалното гласуване в зала. След това ЕП ще гласува снемането на имунитета с обикновено мнозинство. Ако бъде одобрено, председателят Роберта Мецола незабавно ще предаде това решение на компетентните национални органи, в този случай Белгийската федерална прокуратура.

Как двамата евродепутати са се облагодетелствали

Белгийският евродепутат Марк Тарабела "подкрепя" премахването на парламентарния му имунитет, когато това е поискано от правосъдието, защото той "не се крие зад този имунитет", каза неговият адвокат в понеделник. Той е заместник-председател на делегацията на Европейския парламент за връзки с Арабския полуостров и съпредседател на спортната група на институцията - с важна роля в подготовката за домакинството на Катар на Световното първенство по футбол миналата година.

Козолино е в европарламента от 2009 г. и в този мандат е председател на делегацията за отношенията с държавите от "Магреб", член е на регионалната комисия и на специалната комисия, разследваща използването на шпионския софтуер "Пегас". Според Deutsche Welle Мароко, която е част от Магреб, може да се окаже също замесена в скандала за търговия с влияние в Европейския парламент. Козолино също поиска публично имунитетът му да бъде свален и също отрече да е извършил нарушение, също така се оттегли от ролята си на координатор на своята група по изготвянето на резолюции относно нарушенията на правата на човека извън ЕС.

Ще вземе ли най-накрая мерки Европейският парламент

В рамките на разследването, което се води от белгийските власти, на 9 и 12 декември са извършени 20 претърсвания, включително в сградите на Европейския парламент. Ето защо белгийският премиер Александър Де Кроо беше прав, когато каза пред репортери, че що се отнася до скандала с Катар, "белгийското правосъдие прави това, което на пръв поглед парламентът не е правил". "Европейският парламент има много средства да се регулира, добави той. Оказва се, че това до голяма степен е система за саморегулиране, базирана на доброволни усилия, които очевидно не са били достатъчни."

"От първия момент ЕП направи всичко по силите си, за да подпомогне разследванията и ние ще продължим да гарантираме, че няма да има безнаказаност, коментира от своя страна Мецола в прессъобщение. Отговорните ще намерят този парламент на страната на закона. Корупцията не може да се отплати и ние ще направим всичко, за да се борим с нея."

Председателят на парламента също така ще изложи своите намерения за реформи през следващите седмици, включително преразглеждане на настоящите правила и подобряване на вътрешните системи, включително за прилагането им. Мецола иска снемането на имунитета да приключи до средата на февруари.

Групата на социалистите и демократите също изразява готовност да прекрати членството на двамата евродепутати.