🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Олаф Шолц

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Германия ще предостави на Украйна една рота от 14 танка Leopard 2A6, както и ще разреши реекспорта на бойни машини от този тип, които са собственост на съюзнически държави, потвърди федералният канцлер Олаф Шолц в изявление пред германския Бундестаг. Целта е бързо да бъде набавена бойна техника за сформиране два бронетанкови батальона, което, грубо казано, означава даряването на поне 90 - 100 бойни единици. С тях украинската армия ще може да се противопостави на задаващата се нова руска масирана офанзива и евентуално да освободи поне част от окупираните територии на страната.

"Границите не могат да се преместват със сила. Ето защо е правилно в сътрудничество с нашите партньори да дадем подкрепата си на Украйна", коментира канцлерът пред германските депутати. Според министъра на отбраната Борис Писториус първите Leopard 2 ще се появят на фронта в Украйна след около 3 месеца. Освен Германия намерение да дарят свои "западни" танкове обявиха САЩ, Великобритания, Полша, Нидерландия, Финландия, Испания и Португалия. Очаква се към тях да се присъединят Швеция, Дания, Чехия, Словакия, Канада и евентуално Франция.