🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Политическият завой на Германия идва след масиран дипломатически натиск от страна на повечето западни съюзници и особено от Полша
Политическият завой на Германия идва след масиран дипломатически натиск от страна на повечето западни съюзници и особено от Полша    ©  Reuters

Войната | Германия обеща да не блокира износа на полски танкове Leopard за Украйна

Берлин уж нямало да "препречва пътя" на Полша, ако Варшава реши да изпраща на Киев своя бойна техника германско производство

Политическият завой на Германия идва след масиран дипломатически натиск от страна на повечето западни съюзници и особено от Полша    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само в рамките на 3 дни правителството на Германия рязко смекчи позицията по повод изпращането на тежки танкове, които са произведени от нейни отбранителни фирми, на фронта в Украйна. Външният министър на страната Аналена Белбок изненадващо обяви в неделя пред френската телевизия LCI, че властта в Берлин все пак е готова да издаде разрешение за реекспорт на танкове Leopard 2, които са закупени от трети страни и в частност от Полша - един от най-проактивните съюзници на Киев в битката срещу руското нашествие. Политическият ангажимент идва в ключов момент от еволюцията на войната в Украйна - броени седмици преди очакваната нова масирана руска инвазия и/или евентуална украинска контраофанзива.

"Ако Варшава отправи подобно искане, Германия е готова да оторизира Полша да изпрати произведени в Германия танкове на Украйна в помощ на Киев, който се бори с руската инвазия", коментира първият дипломат на Берлин, след като в петък нейния колега от военното министерство Борис Писориус, следвайки досегашната неофициална германска политика към украинския конфликт, беше крайно уклончив по темата. Изказването идва след среща на високо равнище между Германия и Франция в Париж, след която френският президент Макрон отново намекна, че страната му може да се включи в "танковата коалиция" в помощ на Киев, изпращайки от своите бойни машини Leclerc.

От своя страна Великобритания стана първата натовска страна, която се ангажира да дари рота от основните си бойни танкове Challenger 2 по време на поредната среща за военното подпомагане на Украйна в американската военна база "Рамщайн" в петък. През уикенда дори северноафриканската държава Мароко декларира готовност да изпрати модернизирани екссъветски танкове Т-72, придобити преди години с сделка с Беларус. Така в момента Германия е напът да изпадне в унизителната позиция да е единствената водеща държава в НАТО, която упорито отказва да подкрепи Киев с тежка военна техника в битката срещу руската окупация.

В понеделник сутринта обаче интригата по темата с танковете в някаква степен се възобнови, след като Белбок отказа да повтори позицията си по категоричен начин, когато беше помолена да го направи след среща на външните министри от страните-членки на ЕС. "Важно е ние като международна общност да направим всичко, за да защитим Украйна, така че Украйна да спечели", витиевато коментира тя пред журналисти след форума в Брюксел. И добави: "Защото, ако загуби, Украйна ще престане да съществува".

Поведението на Белбок е индиректен сигнал, че вътрешнополитическите битки по темата в германската управляваща коалиция явно не са приключили напълно. От своя страна германският министър на икономиката Роберт Хабек, който заедно с Белбок е член зелената партия, още преди няколко дни се изказа в полза на реекспорта на танкове Leopard 2, които са собственост на други съюзнически страни. Федералният канцлер Олаф Шолц, който би трябвало да има последната дума по казуса с германските танкове, обаче засега предпочита да запази мълчание по въпроса.

Дипломатически натиск

Евентуалният политическият завой на Германия идва след масиран дипломатически натиск от страна на повечето западни съюзници и особено от страна на Полша, която заяви, че ще даде от своите Leopard 2, дори властта в Берлин да не разреши това. "Поведението на Германия е неприемливо. Измина почти година от началото на войната. Невинни хора умират всеки ден. Руските бомби сеят хаос в украинските градове. Атакуват се цивилни цели, умират жени и деца биват убивани", коментира полският министър-председател Матеуш Моравецки. Премиерът добави, че ако Германия не желае да окаже помощ, Варшава ще инициира "по-малка коалиция" от държави, готови да подкрепят украинската армия с Leopard 2. Неофициално се знае, че освен Полша подобно желание вече демонстрират държави като Финландия, Нидерландия, Дания, Норвегия, Испания и Португалия. В петък в "Рамщайн" полският военен министър обяви, че паралелно с официалната среща е проведена неофициална дискусия между 15 държави - оператори на въпросния тип германски танкове.

Желание да се включи във военното подпомагане на Киев по принцип демонстрира и германската отбранителна индустрия, стига да получи зелена светлина от официалните власти на страната. Военната корпорация Rheinmetall е декларирала готовност за ремонт и модернизация на около 100 танка Leopard 1 в рамките на следващите 20 месеца, както и неуточнено количество Leopard 2. Отбранителната фирма твърди, че може да модернизира и "голям двуцифрен брой" британски танкове Challenger 1, които може да придобие от Йордания и Оман. Още танкове Leopard има и германската военна фирма FFG, както и най-вероятно в складовете на Krauss-Maffei Wegmann (KMW) - отбранителният гигант, който е разработчик на въпросните танкове, се твърди в публикация на Handelsblatt.

Според статия на Bild am Sonntag пък според вътрешен доклад на германското военно министерство армията на страната разполага с поне 19 броя Leopard 2 A5, които се използват само за симулация на противник по време на учения и безпроблемно може да бъдат дарени на Киев. В петък новоназначеният военен министър на федералната република Борис Писториус обяви, че е разпоредил поредна проверка на наличностите от танкове и възможностите някои от тях да бъдат дарени на Украйна. Писториус коментира пред германската обществена телевизия ARD, че Берлин няма да вземе прибързано решение, тъй като има много фактори, които трябва да бъдат взети предвид, включително последиците за сигурността на германското население.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Некомпетентното писане от сорта: "Берлин уж нямало да "препречва пътя" на Полша, ако Варшава реши да изпраща на Киев своя бойна техника германско производство" по стратегически теми трябва да е подсъдно!
    Защото елементарно изглаждащият казус с изпращането на германски танкове, стъпва на две сериозни и скрити в Капитал теми:
    1. Принудата Германя да промени закон, с което се подготвя
    2. Преориентацията на евровасалите от европейския ВПК към американския.


    По т.1.
    Във ФРГ има закон за въоръженията - Kriegswaffenkontrollgesetz, - забраняващ на трети страни без санкция от Германия да продават/предават произведено в Германия въоръжение.

    Полша и останалите васали , купили германско въоръжение, естествено, могат да направи каквото пожелаят с него, НО нарушават германски закон. Което - естествено - би следвало да доведе до германски отговор. На основание на този закон. Ако ситуацията беше по международното право. Не е. Осъществява се деиндустриализация на Европа от САЩ и трайното й унищожаване като конкурент.

    Тъй като на поколения германци им бе внушено, че са виновни и за атомната бомбардировка над Хирошима, няма да се учудя, ако и сега се наведат, променят закона и се свият в канавката. Пък били локомотив на Европа.
    П с и х и к а т а на нацията (както и на индивида) определя нейното оцеляване. Немската е пречупена.

    По т. 2:
    Апропо, да не остане някой с впечатление, че на Запад танкове под път и над път и колко му е да пратят няколко хиляди по американскаа свирка.
    Гледайте Полша и ще схванете стратегията. Полша джиросва 10-13 от старите си германски Леопард, а в същото време ударно купува американски Абрамс. Заменя! Проериентира се от германския ВПК към американския ВПК. Към същото се принуждава и останалия васалитет.
    Това е един от смислите на войната, която САЩ води с цената на украинско пушечно и украински разрушения в Украина: набиране на нови клиенти на своя ВПК.

    БГ бе ли принудена да плати 2 млрд за самолети на рисунка, дето щяха да се произвеждат в завод също на рисунка?
    Ама ги платиХА за наша сметка едни атлантици в НС, нали?

    Е, продължава се...

    Нередност?
Нов коментар