🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Войната | Германия разреши танкове Leopard за Украйна, САЩ я последваха с 31 Abrams-a

Целта е към фронта бързо да потеглят два тежки механизирани батальона с немска бойна техника и един - с щатска. Това означава трансфер на поне 100 бойни машини

Reuters    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Германия ще предостави на Украйна една рота от 14 танка Leopard 2A6, както и ще разреши реекспорта на бойни машини от този тип, които са собственост на съюзнически държави, потвърди днес правителственият говорител Щефан Хебещрайт. Целта според него е бързо да бъдат сформирани два бронетанкови батальона, което, грубо казано означава поне шест роти или около 100 бройки от бойната техника. С тях украинската армия ще може да се противопостави на задаващата се нова руска масирана офанзива и евентуално да освободи поне част от окупираните територии на страната.

"Границите не могат да се преместват със сила. Ето защо е правилно, в сътрудничество с нашите партньори, да дадем подкрепата си на Украйна", коментира по-късно федералния канцлер Олаф Шолц в изявление пред германския Бундестаг. "Ние отхвърляме тази империалистическа идея и затова сме на страната на Украйна", добави той. Министърът на отбраната на страната Борис Писториус от своя страна уточни, че очаква Leopard 2 да се появи на фронта след около 3 месеца.

Днес също така президентът на САЩ Джо Байдън обяви изпращане на 31 танка М1 Abrams, след като миналия петък Великобритания стана първата натовска държава, дарила 14 свои основни офанзивни машини Challenger 2. Това е еквивалентът на един украински танков батальон, уточни американският държавен глава. Франция също обмисля изпращането на неназовано количество от своите основни бойни танкове Leclerc. За момента официален Париж се е ангажирал с трансфера на 40 колесни машини AMX-10RC, въоръжени със 105-милиметрови оръдия, които не много коректно биват наричани "леки танкове", но все пак могат да се използват ефективно за огнева поддръжка и разузнаване.

От днешното изказване на германския правителствен говорител се разбира също така, че първите Leopard-и за Украйна ще дойдат от военновременните резерви на Бундесвера и че най-вероятно това няма да е единствената пратка за Киев. По неофициална информация на германски медии военното министерство на страната също така е набелязало като потенциално "излишни" и още 19 броя Leopard 2 от по-старата модификация A5, които се използват за симулация на противник по време на учения. Обучението на украинските танкисти в Германия се очаква да започне "скоро", като страната обещава да осигури също така логистично обслужване и боеприпаси, обобщава говорителят. Готовност за трансфер на танкове Leopard и друга бойна техника няколко пъти изразяваха и представители на големите германски отбранителни корпорации.

Решението на Германия ще развърже ръцете на много държави, които открито или неофициално изразиха готовност да дарят свои Leopard 2 на Киев. Най-активна в това отношение е Полша, която също обеща рота от 14 танка, както и да осигури бързо обучение на украински войници на свои полигони. В групата на първите потенциални "танкови донори" влезе и Нидерландия, която обеща да дари 18 бойни машини, които ползва "на лизинг" от Германия и които смята да закупи. Страната също така в момента финансира ремонта и модернизацията на 120 есксъветски танка Т-72 в Чехия.

Сигурни участници в "танковата коалиция" са Финландия, Норвегия и Испания, като по неофициална информация Мадрид е решил да увеличи количеството на дарените Leopard-и от 15 на 53. В групата най-вероятно ще влязат също така Дания и Португалия. Все още нечленуващата в НАТО Швеция също обсъжда в момента трансфер на свои танкове, които също са модификация на Leopard 2. Официален Стокхолм вече се ангажира да предостави 50 бройки от модерната си бронирана пехотна машина CV90, въоръжена с 40-милиметрово автоматично оръдие, както и мобилни гаубици Archer, които минават за най-добрите и най-съвременни артилерийски системи в момента.

Чехия и Словакия пък може да пренасочат към украинската армия обещаните им по 15 бройки германски танкове в замяна на вече предоставена на Киев бойна техника от времето на Варшавския договор. Властта в Братислава обяви, че има опция да даде още 30 екссъветски танка Т-72 в замяна на западни еквиваленти. В "танковата коалиция" изненадващо се включи и Мароко с 20 модернизирани Т-72, закупени преди време от Беларус. Германският отбранителен гигант Rheinmetall пък твърди, че може да ремонтира и модернизира в рамките на "следващите 20 месеца" още 22 танка Leopard 2, 88 от по-стария модел Leopard 1 и "голям двуцифрен брой" стари британски танкове Challenger 1 от запасите на Оман и Йордания.

Така в крайна сметка Украйна ще получи сериозно подсилване на офанзивната мощ в рамките на следващата година. Очакванията са, че поне 150 до 200 основни бойни танка ще дойдат преди или в началото на очакваното второ руско масирано нашествие в страната, в което най-вероятно ще се включат още поне 200 хил. запасняци, мобилизирани през есента. Прогнозите са, че новата военна кампания на Путин ще започне във времевия прозорец между края на януари и началото на пролетта. Това означава, че съюзниците на Киев разполагат с не повече от 2 месеца, за да обучат украинската армия да борави със западните танкове.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    Всички видове натовски оръжия ще отидат в Украйна, стъпка по стъпка. Оръжията ще станат повече от украинските войници.

    Нередност?
Нов коментар