🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Шарл Мишел

Председателят на Европейския съвет ядоса колегите си в Брюксел с огромните си транспортни разходи и факта, че ползва частни полети, докато държи речи за зелени политики

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Скъпите навици за пътуване на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел са гореща тема в Брюксел, а дипломати и държавни служители са раздразнени след разкрития на Politico и Le Monde, че бившия белгийски премиер предпочита по-скъпите частни полети, които имат и огромен въглероден отпечатък. Според Politico той е ползвал чартъри 72 пъти, а пътнически полети - едва 18 пъти от началото на мандата си през 2019 г. до края на 2022 г. С частен полет е пристигнал и на климатичната среща (COP27) в Египет, където заяви, че "живеем на заем с опрян климатичен пистолет до главата си".

След края на ковид ограниченията председателят на Европейския съвет се превърна в истински пътешественик по света. Проектобюджетът му за пътувания за 2024 г ще е 2.6 млн. евро при 1.9 млн. евро за 2023 г., разкри Politico.

От офиса на Шарл Мишел обясняват, че причините са "интензивната му международна дейност" и високата инфлация. Но това едва ли може да обясни петкратно завишените разходи спрямо тези на предшествениците му, които никога не са харчили повече от 500 хил. евро на година.