Строител на капитализма: Ралф Хамерс

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

UBS може да се справи с рисковете, свързани с придобиването на швейцарската конкурентна банка Credit Suisse. Това обяви главният изпълнителен директор на UBS Ралф Хамерс, след като банката, под натиска на швейцарските власти, се съгласи да плати 3 млрд. швейцарски франка за закъсалата банка и ще поеме загуби до 5.4 млрд. долара.

Хамерс, който ще оглави обединената структура като главен изпълнителен директор, заяви, че UBS ще бъде в състояние да управлява рисковете, които биха могли да възникнат от т.нар. супербанка.

Придобиването обаче срещна критики заради загубите, които донесе на облигационерите на Credit Suisse, както и защото не беше взето под внимание мнението на акционерите.

Сделката трябва да донесе сигурност и стабилност на швейцарския финансов пазар, а също и за клиентите на Credit Suisse, но не е сигурно какъв ще е резултатът за акционерите на UBS. Със сигурност обаче репутацията на Швейцария като финансов център беше разклатена.

Все още няма коментари
Нов коментар