Строител на капитализма: Яков Милатович

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бившият министър на икономиката Яков Милатович детронира от властта в Черна гора Мило Джуканович, който заемаше различни властови позиции през последните 30 години. С проевропейска и антикорупционна програма Милатович, който е на 36 години и е учил в "Оксфорд", спечели около 60% от гласовете на президентските избори, след като губеше на първия тур.

Той заедно с Милойко Спасов са съоснователи на създаденото едва през септември миналата година движение "Европа сега", което бързо изгря на политическата сцена в страната. Двамата са бивши министри от т.нар. експертно правителство, сформирано след парламентарните избори през август 2020 г., които отстраниха партията на Джуканович от властта. През октомври новото движение спечели кметските избори в столицата Подгорица и в Даниловград.

Въпреки че ролята на президента е предимно церемониална в Черна гора, резултатите от президентския балотаж се очаква да увеличат шансовете на спечелилата партия на следващите предсрочни парламентарни избори през юни.