🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Майкъл Джордан

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Майкъл Джордан постигна споразумение за продажба на мажоритарния си дял в баскетболния Charlotte Hornets. Новите собственици са бизнесмените Гейб Плоткин и Рик Шнал. Сделката оценява отбора на 3 млрд. долара, като това е поредният случай, при който се наблюдават значително завишени цени за спортни клубове. Причината за това са все по-високите приходи от телевизионни права, които правят собствеността на отбор изключително примамлива възможност.

През 2010 г. легендарният баскетболист, станал шест пъти шампион на НБА, придобива собствеността върху Hornets срещу 275 млн. долара. Грубите сметки показват, че в момента той ще получи поне 1.5 млрд. долара, което представлява печалба поне 500%. Сделката трябва да бъде одобрена от управителният съвет на Националната баскетболна асоциация. Ако това се случи, то нито един от 30-те отбора в лигата няма да бъде собственост на чернокож - факт, който може да доведе до критики.