🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Кириакос Мицотакис

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кириакос Мицотакис и неговата партия "Нова демокрация" спечелиха изборите в Гърция с най-убедителна победа от 1974 г. Така те ще имат 158 депутати в 300-местния парламент. Това стана възможно и поради избирателната система, която дава 50 допълнителни места на победителя в изборите.

Още в понеделник Мицотакис положи клетва и обяви състава на кабинета си. Предизборната програма на дясната партия се фокусира върху мерки за консолидиране на икономическото възстановяване на Гърция. Основното обещание е за годишен растеж на БВП от 3%, намаляване на данъците и борба с безработицата. "Имаме високи цели, които ще трансформират Гърция", каза триумфално Мицотакис в победната си реч и обеща, че скоро ще започнат "големи реформи".

Мицотакис спечели изборите и през 2019 г., като се обяви за либерален реформатор и обеща да възроди гръцката икономика и да промени имиджа й след тежката икономическа криза. Подходът му и сега беше подобен, като това помогна за справянето със скандала с подслушване, който се разрази през лятото на 2022 г.