🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Управляващите в Гърция спечелиха убедително изборите, но без мнозинство

"Нова демокрация" получи 41% от гласовете, а опозиционната "Сириза" – едва 20%. Почти сигурно ще има нови избори през лятото

Мицотакис заяви, че резултатът показва, че гърците са дали на партията му мандат за четиригодишно правителство
Мицотакис заяви, че резултатът показва, че гърците са дали на партията му мандат за четиригодишно правителство
Мицотакис заяви, че резултатът показва, че гърците са дали на партията му мандат за четиригодишно правителство
Мицотакис заяви, че резултатът показва, че гърците са дали на партията му мандат за четиригодишно правителство
Темата накратко
  • Премиерът Мицотакис най-вероятно ще се насочи към нови избори, на които да получи мнозинство в парламента.
  • Във всички избирателни райони, с изключение на един, побеждава "Нова демокрация".
  • Резултатът е огромен провал за лидера на "Сириза" Алексис Ципрас, който определи представянето на партията си като "изключително негативно".

Консервативната партия "Нова демокрация" на премиера Кириакос Мицотакис спечели убедително парламентарните избори в Гърция, но не получи мнозинство, за да състави самостоятелно правителство. Управляващата формация получи почти 41% от гласовете, което й осигурява 146 места в парламента, но това е пет по-малко от нужното мнозинство. Най-голямата опозиционна партия - "Сириза", се представи доста по-слабо от очакванията - 20% и 76 места.

Гърците гласуваха в неделя, като прогнозите бяха да няма ясен победител, което да доведе до коалиционно управление или до предсрочни избори след около месец. Изборите са важни за южната ни съседка, която успешно излиза от най-тежката си криза от десетилетия. През 2015 г. страната беше на ръба на икономическа катастрофа, като МВФ, Европейската комисия и Европейската централна банка положиха огромни усилия, за да я спасят. Сега Гърция е една от най-бързо развиващите се икономики в ЕС, а управителят на централната ѝ банка очаква тази година страната да възстанови инвестиционния си кредитен рейтинг.

Резултатите

След края на изборите в неделя Мицотакис заяви, че резултатът показва, че гърците са дали на партията му мандат за четиригодишно правителство. След като бяха преброени почти всички бюлетини, се вижда, че във всички избирателни райони, с изключение на един, побеждава "Нова демокрация".

"Хората искаха да изберат Гърция, управлявана от правителство на мнозинството и от "Нова демокрация" без помощта на други", заяви премиерът в речта си.

Изказването на Мицотакис беше възприето като индикация, че той няма да търси споделяне на властта с друга партия, а ще отиде на втори избори в края на юни, когато спечелилата партия ще получи допълнителни 50 места. Преди четири години спечелването на 41% от гласовете щеше да е достатъчно, за да се осигури мнозинство в 300-местния гръцки парламент. Сега са необходими повече от 45%, тъй като победилата партия вече няма право на бонус от 50 места на първия тур, което прави повторното гласуване по-вероятно.

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу ще предложи на Мицотакис възможност да състави коалиция, но вече е ясно, че той ще откаже.

Резултатът е огромен провал за лидера на "Сириза" Алексис Ципрас, който определи представянето на партията си като "изключително негативно". Той дойде на власт през 2015 г., като водеше кампания срещу строгите икономии, предвидени в международните спасителни програми, но в крайна сметка се съгласи с исканията на кредиторите.

Напредък, който трябва да е надграден

Жизненоважно е следващият кабинет да надгради трудно постигнатия напредък. Основите на икономическото съживяване бяха положени от последователните правителства, които въвеждаха мерки за икономии, включително повишаване на данъците, контрол на заплатите в публичния сектор и промени в пенсиите, за да изпълнят условията на спасителните пакети. През 2018 г. Гърция излезе от третата си и последна спасителна програма, а през миналото лято наблюдението й беше прекратено.

Въпреки че пандемията доведе до рязко нарастване на дълга, през миналата година съотношението на дълга към БВП на Гърция спадна с повече от 20 процентни пункта и правителството постигна малък първичен бюджетен излишък. Засилената фискална предпазливост означава, че спредът на гръцкия дълг спрямо германските облигации рязко е спаднал в сравнение с разгара на дълговата криза в еврозоната и сега се търгува близо до този на Италия.

От 2019 г. насам премиерът Кириакос Мицотакис ръководи пробизнес и сравнително ортодоксално управление на икономиката. Преките чуждестранни инвестиции и износът отбелязаха силен ръст. В момента икономиката е с 6.4% над равнището си отпреди пандемията.

Постигнатият до момента успех обаче не бива да отлага необходими реформи. Гърция все още е с най-големия дълг в еврозоната, а икономиката ѝ е с около една пета по-малка от тази през 2008 г. Голяма част от неотдавнашното подобрение на показателите за дълга се дължи на високата инфлация. Днешните високи разходи за живот увеличиха проблемите на гърците след годините на строги икономии: делът на хората, застрашени от бедност или социално изключване, е един от най-високите в ЕС.

Скандалът с подслушването, при който службите за сигурност, наблюдавани от племенника на Мицотакис, са шпионирали политици и журналисти, накърни репутацията на премиера и подчерта проблемите на Гърция с върховенството на закона.

Следващото правителство ще трябва да надгради постигнатото през последното десетилетие. Сравнително дългият среден матуритет на дълга и 30.5 млрд. евро, които Гърция ще получи до 2026 г. от Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС, й дават сериозен шанс да укрепи икономиката си и да намали още повече дълга. Експерти посочват, че приоритети следва да бъдат диверсификацията на икономиката извън зависимостта ѝ от туризма, стимулирането на дългосрочен растеж на капиталовите инвестиции и по-широки реформи в областта на публичните услуги и правосъдието.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D

    Мицотакис изобщо няма да се мвоъчи да прокарва правителство на малцинството. Отива на нови избори през юли, когато е валидна "премията" от 20 до 50 допълнителни мандата за резултат на първата политическа сила от 20 до 40% от гласовете.
    Сметката е проста - ако запази резултата си от вчера, Неа демократия ще има абсолютно мнозинство.

    Посредствениците в БГ НС може да се замислят за подобна схема, за да се избавим от поритическото блато и хермафродитизма на сиамството Герб и ПП/ДБ. Откъдето и да ги погледнеш, и едните и другите са противоестествени.
    А когато и някой отдалече е стиснал баце за топченцата, такива политически фалцети излизат от него.

    Нередност?
Нов коментар