Убедителната победа на Мицотакис на изборите в Гърция му отваря пътя за реформи

"Нова демокрация" спечели с най-голямата преднина от 1974 г.

Кириакос Мицотакис този път ще може да състави самостоятелно правителство.
Кириакос Мицотакис този път ще може да състави самостоятелно правителство.
Кириакос Мицотакис този път ще може да състави самостоятелно правителство.    ©  Reuters
Кириакос Мицотакис този път ще може да състави самостоятелно правителство.    ©  Reuters

Кириакос Мицотакис и партията му "Нова демокрация" спечелиха изборите в Гърция с 40.5% от общия вот, което ще им даде 158 места в 300-членния гръцки парламент. Това е възможно поради приложената избирателна система, която дава допълнителни места на първата сила в изборите. По този начин има много добри предпоставки за съставянето на правителство, като втората политическа сила "Сириза" събра едва 17%, а това е най-голямата разлика от 1974 г. насам.

Общо осем партии, включително центристката "ПАСОК-КИНАЛ" и лявата ККЕ, преминаха прага от 3% за влизане в гръцкия парламент. По-малки и маргинални партии, вариращи от крайната левица до крайната десница, също ще бъдат част от парламента. Това бяха вторите парламентарни избори в Гърция в рамките на пет седмици, след като "Нова демокрация" постигна победа през май, но не успя да спечели абсолютно мнозинство.

Програмата на партията се фокусира върху мерки за консолидиране на икономическото възстановяване на Гърция. Основното обещание беше за годишен растеж на БВП от 3%, намаляване на данъците и борба с безработицата.

"Имаме високи цели, които ще трансформират Гърция", каза триумфално Мицотакис в победната си реч, обещавайки, че скоро ще започнат "големи реформи". "Няма да толерирам никаква арогантност", добави той, цитиран от CNN.

Мицотакис спечели изборите през 2019 г., като се обяви за либерален реформатор, като обеща да възроди гръцката икономика и да промени имиджа й. Подходът му и сега беше подобен, като това помогна за справянето със скандала с подслушване, който се разрази през лятото на 2022 г. Мицотакис също така обеща реформи в съдебната система, здравеопазването и образованието и допълнителни съкращения в раздутия публичен сектор на страната.

Подхранвани от първоначалните резултати от изборите през май, гръцките облигации и акции се повишиха с оптимизъм, че едно проинвестиционно правителство може да предотврати спад на финансовите пазари. "Силното лидерство и политическата стабилност е това, което търсят пазарите и инвеститорите", каза пред BBC Волфганго Пиколи, съпрезидент на фирмата за финансови консултации Teneo.

Липсата на ясна визия от основните опозиционни партии, изглежда, е допринесла за убедителната победа на Мицотакис. "Липсата на силна основна опозиция със сигурност създава празнота, с която правителството ще трябва да се справи внимателно", каза Василики Георгиаду, професор по политически науки в университета "Пантейон" в Атина.

Най-голямата изненада в гласуването в неделя е влизането в парламента на малко известната, силно антимигрантска партия "Спартанци", подкрепяна от опозорения бивш депутат Илиас Касидиарис, който в момента излежава присъда от над 13 години затвор за членство в престъпна организация. Разделението вляво също помогна на Мицотакис, като социалистическата ПАСОК има повече от 11%, а комунистическата ККЕ - около 7%.

Останалите партии, които успяха да преминат границата за влизане в парламента, са Plefsi Eleftherias - партията на Зоуи Константпулу, която беше председател на гръцкия парламент за шест месеца през 2015 г., когато "Сириза" дойде на власт за първи път. Те получават осем места. Консервативната партия "Победа", водена от Димитрис Нациос, теолог със силни връзки с православната църква, взема 10 места. Популистката и проруска партия "Гръцко решение" също ще бъде представена с 12 места.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Моля да си уважавате публиката.
    Сириза е регистрирана като партия през 2012 г и няма как "това да е най-голямата разлика от 1974 г" от Неа Демократиа.
    Аз схващам какво искате да кажете, но все пак трябва да можете да го кажете/напишете на разбираем български език, за да го разберат и останалите ви читатели.

    Нередност?
  • 2
    yfu16319541891076305 avatar :-|
    русороби вън

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Напълно си е разбираемо какво са искали да кажат. Това, че на теб са ти трябвали няколко пъти да го прочетеш не означава, че и другите са така.

    Нередност?
Нов коментар