Физикът суперзвезда проф. Брайън Кокс идва в София с турнето си "Хоризонти"

Впечатляващата визуална лекция за вселената и животa ще е на 5 април 2024 в НДК, а билетите са вече в продажба

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Професор Брайън Кокс, британският физик със статус на суперзвезда заради дейността си в популяризирането на науката, ще посети и София през април 2024 г. с турнето на живо "Horizons - A 21st Century Space Odyssey".

"Хоризонти" е впечатляваща визуална лекция, в която проф. Кокс говори на живо за вселената, животa, пространството и времето, миналото и бъдещето на човечеството - как сме се появили и какви можем да станем. За близо година шоуто се превърна в огромен успех, като постави два световни рекорда на Гинес и се разпродаде светкавично. Дотук над 250 000 души на три континента са успели да бъдат негова публика, а в понеделник от екипа на проф. Кокс обявиха, че Източна Европа ще бъде фокус на европейската част на турнето следващата година. Първата дата е в Румъния на 3 април, в България - 5 април в НДК, а след това той ще се отправи към Сърбия, Хърватия, Чехия, Полша, преди да завърши в Турция на 19 април 2024 г.

Билетите вече са в продажба и са достъпни от briancoxlive.co.uk.

Празник на живота, вселената и всичко останало

Професор Кокс определя "Хоризонти - Космическа Одисея на 21 век" като " празник на нашата цивилизация, на нашата музика, изкуство, философия и наука и оптимистична визия за нашето бъдеще, ако продължим да изследваме природата със смирение и да ценим себе си и нашите събратя". Брайън Кокс е един от най-увлекателните лектори и популяризатори на физиката, който успява да поднесе на публиката сложни физични концепции по достъпен, интересен и вълнуващ начин.

Шоуто дължи част от огромната си популярност и на модерните екранни технологии, благодарение на които лекцията е съпътствана от пленяващи изображения на далечни галактики, извънземни светове, свръхмасивни черни дупки и визии на най-новите теории за произхода на Вселената.

Кой е проф. Брайън Кокс

Брайън Кокс е физик и преподавател по физика на елементарните частици в университета в Манчестър и професор по обществена ангажираност в науката в The Royal Society. Работил е върху експеримента ATLAS в Големия адронен колайдер в CERN до Женева, Швейцария.

Любопитен момент в биографията му е фактът, че той е и музикант и в младежките си години се прочува като кийбордист в групите Dare и D:Ream - последната е полулярна с хита си от 80-те години Things Can Only Get Better.

Днес проф. Кокс е широко признат като най-добрият научен комуникатор на Острова и сред най-познатите лица на физиката и в световен мащаб. Той е автор и водещ на поредици научни програми за BBC, включително The Universe (2021), The Planets'(2018), Forces of Nature (2016), Human Universe (2014), Wonders of Life (2012), Wonders of the Universe (2011) и Wonders of the Solar System (2010). Участва и в една от най-популярните поредици за космоса на BBC - Horizon, излъчвана между 2005 и 2009 г. Съдомакин е на още популярни поредици по астрономия и космология - сред които и един от най-популярните подкасти в Обединеното кралство - Infinite Monkey Cage.

Като автор Брайън Кокс е продал над един милион книги по целия свят, включително "Черни дупки", "Универсален: Ръководство за Космоса", "Квантова вселена" и "Защо E=mc2?" със съавторство с професор Джефри Форшоу. Автор е и на поредица книги, които придружават популярните му телевизионни и радио програми, носител е на редица награди за телевизионната си работа, включително две награди на Royal Television Society и награда Peabody - отличие за просветителски истории в телевизията, радиото и онлайн медиите.

Турнета на живо на проф. Кокс досега са поставяли няколко световни рекорда на Гинес, включително два пъти за най-продавано научно турне - за Horizons. Досега шоуто е гостувало в десетки градове в Обединеното кралство, САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур, Хонконг и цяла Европа.