🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Руски учени извършват на 1 август последни настройки по космическия апарат "Луна-25", преди той да бъде качен на борда на ракетата носител "Союз-2.1b" и да бъде изстрелян към Луната
Руски учени извършват на 1 август последни настройки по космическия апарат "Луна-25", преди той да бъде качен на борда на ракетата носител "Союз-2.1b" и да бъде изстрелян към Луната

Индия може да бие Русия като първа страна, кацнала на лунния Южен полюс

След катастрофата на руската сонда "Луна-25" индийската Chandrayaan-3 също ще опита "меко" прилуняване в сряда

Руски учени извършват на 1 август последни настройки по космическия апарат "Луна-25", преди той да бъде качен на борда на ракетата носител "Союз-2.1b" и да бъде изстрелян към Луната

Малка "лунна надпревара" бушува тези дни между световните космически сили. Русия, Индия и Япония почти едновременно се опитват да изпратят свои автоматични космически сонди, които да извършат кацане на повърхността на естествения спътник на нашата планета. От надпреварата вече отпадна Русия, чийто спускаем апарат "Луна-25" изненадващо се е разбил през уикенда заради грешна траектория.

В сряда, 23 август, обаче индийската мисия Chandrayaan-3 също ще се опита да изпрати към повърхността на Луната своя спускаем апарат Vikram. Също като "Луна-25" неговата цел е да извърши първото кацане в района на неизследвания Южен полюс. Предишната мисия Chandrayaan-2 също се опита да осъществи кацане на 6 септември 2019 г., но тогава спускаемият апарат се разби в повърхността. Орбиталният й модул обаче функционира и до днес и предава визуална информация и научни данни.

Ако този път Индия се увенчае с успех, тя ще стане четвъртата страна след САЩ, СССР и Китай, която е успяла да извърши "меко" прилуняване. Tова обаче ще е сериозно унижение за руския президент Владимир Путин, чиято родина не е изпращала сонда към Луната от 1976 г. насам. На 25 август и японската космическа агенция JAXA ще изстреля мисията Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) на борда на ракета носител H-2A. SLIM е технологичен демонстратор, чието кацане на земния спътник трябва да изследва възможностите това да се прави по по-прецизен и по-икономичен начин.

След малко повече от година (ориентировъчно през ноември 2024 г.) пък САЩ са планирали да извършат първия пилотиран полет около Луната от половин столетие насам.

Изборът на лунния Южен полюс като площадка за кацане на руснаците и индийците не е случаен. Причината за специалния интерес на учените към този регион е, че се намира се обратната страна на Луната, изключително сенчест е и тук има голяма вероятност да бъдат открити залежи от замразена вода. Впоследствие ледът може да бъде разлаган чрез електролиза до кислород и водород, които да бъдат използвани както за производство на ракетни горива, така и за поддържането на постоянна обитаема изследователска станция.

При всички положения катастрофата на "Луна-25" е невероятно унижение за Путин и Русия, която не е изпращала сонда към естествения спътник на Земята от близо половин век, въпреки че упорито се опитва да демонстрира как е достоен наследник на водещата съветска космическа програма. Загубата на руския междупланетен апарат беше потвърдена в неделя, след като ден по-рано "Роскосмос" съобщи за проблем по време на запалване на двигателите, чиято цел е била да извърши маневра и да подготви траекторията за кацане. Впоследствие връзката с "Луна-25" е изгубена и повече не е била възстановена.

Всъщност ако Русия не беше нападала Украйна и беше запазила космическото си сътрудничество със САЩ и Европейската космическа агенция (ESA), тя най-вероятно щеше да може да използва алтернативни системи за комуникация с "Луна-25" и може би щеше да има възможност да я спаси. Защото в момента "Роскосмос" е имал възможност да държи връзка с лунната сонда единствено когато има пряка видимост от нея към територията на Русия. За сметка на това NASA и ESA използват т.нар. Deep Space Network - мрежа от комуникационни станции, параболични антени и междупланетни сателити, които позволяват постоянна комуникации с автоматичните апарати в дълбокия космос.

За момента конкретната причина за разбиването на "Луна-25" не е съобщена и ще се уточнява от руска междуведомствена комисия. Според неофициална информация обаче импулсът на реактивните двигатели се е оказал 1.5 пъти по-силен от планираното, в резултат на което сондата се е насочила към лунната повърхност. Предполага се, че в момента на опита за "меко кацане" тя се е движила с около 1.68 километра в секунда. Причината за този проблем за момента също остава неизвестна. Двата най-вероятни сценария са софтуерна грешка или физическа повреда на двигател.

По-важният въпрос обаче е как "Роскосмос" смята да действа оттук нататък. "Луна-25" трябваше да е първата от поредица мисии към земния спътник. Задачата на "Луна-26" е да изпрати орбитален апарат около небесното тяло, на "Луна-27" - да извърши кацане с по-мощен апарат, а на "Луна-28" - да върне на Земята проби от повърхността. Всички тези мисии са част от руско-китайското космическо сътрудничество, чиято цел е изграждане на обитаема лунна база през 30-те години на този век. Дори на хартия обаче руският принос към този мегапроект е по-скоро символичен. А с провала на "Луна-25", чиято основна задача е да изследва за наличието на залежи от замръзнала вода, той става още по-съмнителен (освен може би от политическа и имиджова гледна точка).

Оттук нататък "Роскосмос" може да се опита да се реваншира пред китайците, като събере целия резервен и тестов хардуер, опита се да конструира сонда клонинг и пробва да извърши мисия "Луна-25B". Друг вариант е да премине направо към "Луна-26", тъй като изпращането на орбитален апарат без нужда от кацане е много, много по-лесно. Това би позволило на руските космически стратези да позачистят своя накърнен имидж. Още повече никой от тях най-вероятно няма да оглавява "Роскосмос" през 30-те години на века, за когато е насрочено следващото кацане на "Луна-27".

Парадоксално, съдбата на руската лунна програма може да бъде решена тази сряда от съдбата на Chandrayaan-3. Ако индийският опит за прилуняване се окаже успешен, това ще лиши Москва от титлата "първа държава, кацнала на лунния Южен полюс". От политическа гледна точка това означава, че "Роскосмос" ще има по-големи затруднения да се пребори за финансиране на тази изследователска програма. Ако обаче Индия се провали, Москва може да бъде мотивирана да инвестира по-активно. Особено от гледна точка на това, че успехите в Космоса са едни от последните потенциални пропагандни инструменти, с които Путин може да се опитва да представи своята страна като технологично напреднала.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    emil_ avatar :-|
    emil
    • - 1

    Бие, не бие, по-важното е, че Индия в мпмента има по-стойностна и по-надеждна програма от руската. Това включва бюджет, специалисти и посока на развитие.

    Нередност?
  • 2
    jwq58646890 avatar :-|
    jwq58646890
    • + 1

    Бакър ли ще търси или жилязу?

    Нередност?
  • 3
    xyha avatar :-P
    xyha
    • - 3
    • + 2

    Леле какъв срам за ръшките ... не можаха да кацнат .

    И какъв успех за хамериканците ... почти излитнаха:
    "Starship на Мъск достигна почти 40 км височина, преди да се взриви: https://www.capital.bg/biznes/tehnologii_i_nauka/2023/04/20/4474366_na_jivo_vtori_opit_za_testovo_izstrelvane_na/

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 6
    • + 4

    Хегемонът след Аполо през 70-те май вече нищо не може да планира извън Украина - новият им Виетнам...
    Затова вече дори Капитал не ги включват в изреждането на космическите сили...

    Нередност?
  • 5
    ros12570607 avatar :-P
    George Stefanov
    • + 2

    Индия само Русия ли може да бие?😁

    Нередност?
Нов коментар