🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Дарън Уудс, главен изпълнителен директор на ExxonMobil

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ExxonMobil купува Pioneer Natural Resources в сделка за 59.5 млрд. долара, която може да предизвика вълна от консолидация в американската шистова петролна индустрия. Най-големият западен петролен гигант ще плати цената изцяло в акции. Придобиването дава на Exxon доминираща позиция в Пермския басейн - обширното находище в Западен Тексас и Ню Мексико, което помогна на САЩ да се превърнат в най-големия производител на нефт и газ в света.

Покупката на Pioneer, основана от главния изпълнителен директор Скот Шефийлд през 1997 г., е най-голямото придобиване на групата, откакто тя е създадена чрез сливането на Exxon и Mobil през 1999 г. То е и първото по размер под ръководството на Дарън Уудс, който ръководи Exxon от 2017 г. "Комбинираните възможности на нашите две компании ще осигурят дългосрочно създаване на стойност, която значително надхвърля възможностите на всяка от тях поотделно", заявява Уудс.

Exxon е в търсене на придобивания, след като натрупа значителни парични средства през изминалата година. Нахлуването на Русия в Украйна доведе до рязко покачване на цените на петрола, което доведе до рекордни печалби на американската компания.