🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Exxon разширява позициите си в шистовия бизнес с придобиването на Pioneer за 60 млрд. долара (обновена)

Това е най-голямата сделка за 2023 г. в света

Преговорите са в напреднал стадий, но все пак може да се провалят
Преговорите са в напреднал стадий, но все пак може да се провалят
Преговорите са в напреднал стадий, но все пак може да се провалят    ©  Reuters
Преговорите са в напреднал стадий, но все пак може да се провалят    ©  Reuters

ExxonMobil се договори да купи Pioneer Natural Resources в сделка за 59.5 млрд. долара, която може да предизвика вълна от консолидация в американската шистова петролна индустрия. Най-големият западен петролен гигант обяви, че е сключил сделката, която оценява Pioneer на 253 долара за акция. Цената ще бъде платена изцяло в акции. Придобиването дава на Exxon доминираща позиция в Пермския басейн - обширното находище в Западен Тексас и Ню Мексико, което помогна на САЩ да се превърнат в най-големия производител на нефт и газ в света, съобщава Financial Times.

Покупката на Pioneer, основана от главния изпълнителен директор Скот Шефийлд през 1997 г., е най-голямото придобиване на групата, откакто тя е създадена чрез сливането на Exxon и Mobil през 1999 г. То е и първото по размер под ръководството на Дарън Уудс, който ръководи Exxon от 2017 г. насам.

Exxon започна да оглежда компании за придобиване с цел разширяване на производството след серия от високи печалби през последните тримесечия. Определи като подходяща цел Pioneer, който е най-големият производител в Тексас.

Със сделката дневната продукция на компанията ще нарасне до около 1.2 млн. барела, което е повече от много членки на Oрганизацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), съобщава Bloomberg. Сделката ще предостави на Exxon суровини на ниска цена, с нисък риск до след 2050 г., които ще поддържат голямата мрежа от рафинерии по крайбрежието на Мексиканския залив.

Коя е Pioneer

За Pioneer сделката поставя края на една ера за компания, която е създадена от Скот Шефилд през 1997 г. и е преминала през възходите и паденията на шистовия бум, който направи САЩ най-големия производител на петрол и газ в света.

През 2021 г. Pioneer купи Parsley Energy - създадена от сина на Шефилд Брайън - и частния оператор Double Point Energy в сделки за общо 11 млрд. долара, които го направиха най-големия производител на петрол в щата Тексас.

Преговорите с Exxon идват, след като Скот Шефилд съобщи през април плановете си да се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Pioneer края на 2023 г. Шефилд е един от най-дълго действащите мениджъри в индустрията и обявява оттеглянето си за втори път. Той работи в Пермския басейн от 70-те години и е смятан за един от "архитектите" на шистовия бум.

Сделката може да е началото на нова вълна от сливания и придобивания в сектора в САЩ. Изпълнителният директор на Exxon Дарън Уудс каза на инвеститори през юли, че компанията продължава да търси потенциални кандидати, но остава "взискателна" и фокусирана върху създаването на стойност.

След години на големи разходи Уолстрийт настоява компаниите да се оттеглят от скъпото сондиране и вместо това да върнат пари на инвеститорите. Това оставя придобиването на компании като единствения начин за разширяване.

Последно Exxon купи Denbury Resources за 5 млрд. долара през юли, като така придоби широка мрежа от тръбопроводи. Покупката на Pioneer лесно би надминала придобиването от гиганта на XTO Energy за 41 млрд. долара - най-голямата сделка след сливането с Mobil - залог върху природния газ, който по-късно компанията призна за прибързан. Exxon има пазарна оценка 436 млрд. долара.

Питър МакНали, анализатор в Third Bridge, смята, че сделка с Pioneer вероятно има смисъл за Exxon, които са инвестирали милиарди в бизнеси за рафиниране по американското крайбрежие на Залива.

И Exxon, и Pioneer отчитат рекордни печалби през 2022 г. - съответно 56 млрд. и 6 млрд. долара, след като руската инвазия в Украйна изстреля цените на петрол и газ нагоре.