🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Карл Нехамер, канцлер на Австрия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Няма как България и Румъния да се присъединят към Шенген, нито други членове, преди да е осъществена реформа в безграничното пространство", каза австрийският канцлер Карл Нехамер на среща с българския премиер Николай Денков във Виена. Така той отново "попари" надеждите на двете държави за нов прозорец за присъединяване през декември тази година. Нехамер все пак призна приноса на България и Румъния в опазването на външните граници на ЕС. За да вдигне ветото си за двете балкански държави, преди време той поиска миграционна реформа в ЕС, която беше инициирана от ЕК и е в процес на одобрение от държавите членки. Това обаче не изглежда да променя позицията на Нехамер.

Нехамер управлява Австрия от края на 2021 г., а в последните месеци е обект за силни критики заради проблемите с инфлацията, проблемите в енергетиката и др. Въпреки опита за ответни реакции от България (чрез налагане на такса на руския газ, който достига и до Австрия) и Румъния (блокиране на представителите на страната в НАТО и заплахи за дела в Европейския съд), несъгласието на коалиционните партньори с решението за Шенген и задаващите се избори, Нехамер остава непоклатим в позицията си.