🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Nein, nein und nein: Австрия категорично отказа на България за Шенген

Премиерът Денков не губи надежда, че Австрия и Нидерландия ще променят мнението си до декември

Засега ветото на Австрия продължава да важи за България и Румъния.
Засега ветото на Австрия продължава да важи за България и Румъния.
Засега ветото на Австрия продължава да важи за България и Румъния.    ©  Министерския съвет
Засега ветото на Австрия продължава да важи за България и Румъния.    ©  Министерския съвет

"Няма как България и Румъния да се присъединят към Шенген, нито други членове, преди да е осъществена реформа в безграничното пространство.", каза австрийският канцлер Карл Нехамер на среща с българския премиер Николай Денков във Виена във вторник. Отказът беше очакван, като австрийски медии още от сутринта предупреждаваха, че позицията на канцлера остава твръда.

"Шенгенската система трябва да бъде ремонтирана", допълни Нехамер. България и Румъния трябва да бъдат подкрепени със допълнителни средства, но това няма да е достатъчно, каза той. "Докато не бъде поправена системата, разширяването е невъзможно", каза Нехамер.

Срещата между двамата държавни глави, продължила не повече от час, идва два дни преди Съвета на Европейския съюз, на който ще участват всички държавни лидери и ще обсъдят нова миграционна реформа в блока. Именно миграционната реформа бе и едно от условията на Австрия да вдигне ветото си за Шенген. "Не става дума за възражения срещу България и Румъния, а за политика за сигурност в момент, в който шенгенската система е разбита.", заяви Нехамер. Той даде за пример появилия се граничен контрол между редица държави от пространството в светлината на миграционната криза и двустранния подход към управлението на границите. И допълни, че от 75% от нелегалните мигранти в Австрия не били регистрирани и създавали проблеми със сигурността.

Бизнесът е притиснат до стената

За съжаление обаче, България и Румъния нямат повече време да чакат "правилния политически вятър" в несъгласните страни. Особено след началото на руската инвазия в Украйна границата между двете държави е задръстена от тежкотоварни автомобили, а преминаването отнема денонощия. Войната между Израел и Хамас също поставя региона в несигурност, а нуждата от безпрепятствено движение между държавите членки на Балканския полуостров е по-голяма от всякога.

"Разбирам, че канцлерът е под натиск от вътрешнополитически сили.", заяви Денков на пресконференцията. По думите му по време на срещите е обсъдено какво трябва да се направи в Европа за сигурността на границите. "Има съгласие, че границите трябва да се укрепят, както да се укрепят и процедурите за връщане на нелегалните мигранти и за легална миграция. Ако имаме различия, то е само в едно: дали България и Румъния, ако са вътре в Шенген, могат да помогнат да се намери решение... Аз съм убеден, че ако са вътре в Шенген, ще можем да помогнем много по-ефективно за всички процеси - с човешки, материален ресурс, можем да намалим цената на превоза на едни и други стоки през Турция, България и Румъния към Централна и Източна Европа.", каза Денков. И допълни: "това означава по-ниски цени, по-ниска инфлация, по-добра политическа стабилност. Ако стоим отвън, нищо не печелим, без това да променя това, което трябва да свършим.".

В момент, когато след ковид и заради геополитическата ситуация, веригите за доставки не са напълно възстановени, а границите допълнително блокирани, разходите на компаниите за пренос на стоки в България и Румъния стават непосилни за малкия и среден бизнес от двете страни на Дунава. Наскоро, Румъния дори заговори за иск за обезщетение за компаниите си, заради допълнителните разходи, които създава чакането по границите.

Последващите реакции

Премиерът на Румъния Марсел Чолаку обяви през септември, че ако Австрия отново гласува против присъединяването на Румъния към Шенген, Румъния ще оспори решението на Виена в Съда на ЕС.

Този процес може да бъде иницииран само ако Австрия гласува отново против присъединяването на Румъния по време на среща на вътрешните министри на ЕС. Ако Испанското председателство прецени,че няма съгласие по темата и въпреки желанието си,не включи я ключи в дневния ред през декември тази година, тогава Румъния не би могла да обжалва.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 14
    • + 7

    Чета заглавието и се сетих за един виц:
    Двама българи си говорят и единия вика:
    "Хванах си немско гадже, лафим си на английски и като правим секс винаги ми дава оценка от 1 до 10. Снощи реших да ѝ го пъхна в другата дупка и като почна да крещи "Nein! Nein! Nein!" - това е най-доброто ми представяне до момента!" Заявил гордо той.

    Така и с великия "дипломатически щурм" на българската сглобка. Правителството на Кирчо, Кокорчо и Акедемикчо си мислят, че получават най-високата оценка, само дето на нас ни го вкарват, народа не иска, ама Nein се чете Nine очите на тримата изброени по-горе глупаци.

    С какъв акъл са отишли да искат падане на австрийското вето при положение, че оскъпяват евтиния руски газ, който отговаря за 20% от микса на Виена? После ще са изненадани ако и Унгария ни отреже за заветния Шенген. А дори и да минем някак си между капките, ще оправим едната тапа при Кулата, но сърбите няма да ни простят за глупостта с газовото мито. Та проверките и опашките по Калотина ще набъбнат. Вместо да махат бариерите пред Шенген, сглобката рязко ги увеличи. Най-лошото е, че това е по-малкия дявол в некадърното управление в момента.

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 11
    • + 5

    В записа на Радо Гела от седянката на ПП Асен Василев много ясно го каза, че след тяхното управление - до година и половина-две на власт ще дойдат проруски сили - ефектът на махалото.
    Мисля си, че цялата стратегия на ПП-ДБ е да се направи асолютна съсипия във всичко, та политическите им антагонисти да дойдат да управляват изгорена земя. Само това може да е движещата сила да затваряш единствената петролна рафнерия или да облагаш допълнително транзита на газ на съседите си без да можеш да се облегнеш на форсмажор или на друго събитие като мотив.
    После - от другата страна е достатъчно едра мечка, та това с акциза на Асен срещу Русия много ме асоциира със "символичната война", дето Богдан Филов прокарва на 14 дек. 1941 през НС срещу САЩ и ОК. Да, две години е наистина символична, после става много истинска с вълни от по стотици бомбардировачи, които сриват София изпоубиват към 2 хил мирни жители.
    Не знам в Средните какво е било след чумата.
    Сега ПП-ДБ са в нейната роля, та ще видим как е бло тогава...

    Нередност?
  • 3
    xyl1462697396496341 avatar :-P
    Lubomir Gavrilov
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#1] от "kuranakyumura":

    Явно някои хора предпочитат да им го пъхат безплатно. Не, и австрийците и сърбите трябва да платят, пък покрай сухото ще изгори и Унгария. Но най-вече руснаците да си платят, имаме да си връщаме парите за едни реактори като минимум.Сега са ни в ръцете.

    Нередност?
  • 4
    ichibane avatar :-|
    ichibane
    • - 1
    • + 6

    Бившият им канцлер е подсъдим за търговия с влияние и корупция,а те се опитват да ни обясняват,че трябвало реформа.Браво ето това са истинските ни съюзници.

    Нередност?
  • 5
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 5
    • + 3

    Пропагандата на ПП-ДБ внушаваше, че как ГЕРБ крадяли по 8 милиарда на година и как те били пречки за чужди инвестиции и за влизане в Шенген.

    2 и половина години откак ГЕРБ сдадоха властта:

    - 8-те милиарда още не се намериха. Но пък се вземат по няколко милиарда нов дълг

    - спряха всички инфраструктурни проекти

    ГЕРБ крадяли, строели некачествено. Сега е много по-добре - строителството е без каквито и да е кусури просто защото вече не се строи

    - чуждите инвестиции се сринаха

    И до сега годината с най-много чужди инвестиции в БГ (и като обем и като % от БВП ) е 2020 - последната година от управлението на ГЕРБ. Апропо, това бе кодината, когато Ковид удари цялата световна икономика - та хич не върви да се твърди, че са имали късмет.

    - сега рухна и мита, че ГЕРБ били пречка за Шенген и, че ако се махнели ще ни канят с хляб и сол. Две години и поливина по-късно хляба го няма, но пък солта е в изобилие.

    Нередност?
  • 6
    knh021185507 avatar :-|
    knh021185507
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#5] от "Николов":

    Електоратът на ПП-ДБ може да е красив, но не е нито особено умен, нито особено паметлив. Не върви в момента да се бие по некоалиционните партньори, та поради тази причина се търсят нови врагове за шишмановската селищна система. Затова и преди няколко седмици Кире Петков се закара у Виена, че да направи едно фейсбук лайвче и да обясни как пречката била нереформираните служби и как трябвало да се смени шефът на ДАНС. Злите езици на сайтове с малко по-ниска информационна хигиена (от тази тук, макар и Икономедиа вече да прилича все повече на такива сайтчета) твърдяха, че австрийците се били ядосали на това самозвано посещение, та след това били отменили разговора с Денков за края на месеца(официалният повод беше настинка). Тогава ми беше интересно, съответно следях темата и всъщност на следващия ден (разговорите бяха за пети октомври по спомен) Нехамер се озова в Турция. Знае ли човек, в инфантилното кръжоче на ПП-ДБ често се случват разни гафове, особено на Кирцата, та нищо чудно да се окаже, че има нещо вярно в цялата работа.

    Та днес виновникът за Шенген ще са службите. Утре може стилният лимбест харвардски възпитаник да каже, че проблемът е в Лукойл. След някой и друг месец - газовите потоци. После миньорите и ТЕЦ-овете. Несправедливости за тънкообидчивата либерална душа на жълтопаветния интелектуалец има бол по широкия свят.

    Проблемите ще бъдат основно там, където вътрешната политика настоява. Затова и казусът остава неразрешен. Уви, такъв е и капацитетът на сглобката.

    Нередност?
  • 7
    nuevitas avatar :-|
    nuevitas
    • - 1

    от Австрия отново ни казаха "Нут

    Нередност?
  • 8
    xkj16836651511175065 avatar :-|
    Stoyanka Vasileva
    • - 3
    • + 3

    Ами то, след като българо-турската граница няма да е Шенгенска,то за какво да им я пазим? Да отваряме границата за бежанците, докато Австрия се сети, че е по-добре да сме външна граница на Шенген!

    Нередност?
  • 9
    m17 avatar :-@
    m17
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#8] от "Stoyanka Vasileva":

    Примерно щото тия бежанци ще останат у нас?

    Нередност?
  • 10
    tsyrvulan.second avatar :-P
    tsyrvulan.second
    • + 1

    До коментар [#5] от "Николов":

    Да подкрепите с някакви данни че 2020 година е пикова за ПЧИ като съотношение към БВП? Щото на мен ми е убягнало.

    Нередност?
Нов коментар