🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дипломатически щурм до Виена за Шенген

Премиерът Николай Денков е във Виена за среща с с австрийския канцлер Карл Нехамер

По време на срещата на четири очи между Денков и Нехамер се очаква да бъдат използвани всички лостове за влияние, с които страната ни разполага, за да промени позицията на Австрия за Шенген
По време на срещата на четири очи между Денков и Нехамер се очаква да бъдат използвани всички лостове за влияние, с които страната ни разполага, за да промени позицията на Австрия за Шенген
По време на срещата на четири очи между Денков и Нехамер се очаква да бъдат използвани всички лостове за влияние, с които страната ни разполага, за да промени позицията на Австрия за Шенген    ©  Цветелина Белутова
По време на срещата на четири очи между Денков и Нехамер се очаква да бъдат използвани всички лостове за влияние, с които страната ни разполага, за да промени позицията на Австрия за Шенген    ©  Цветелина Белутова

След като в понеделник румънски медии тиражираха информацията, че Австрия е свалила ветото за Шенген за страната им (това бе обявено от министъра на вътрешните работи Каталин Предою в интервю за телевизия В1), и българският министър-председател акад. Николай Денков обяви посещението си във Виена за нови преговори с австрийския канцлер Карл Нехамер.

По информация на "Капитал" от Съвета, официално няма промяна в позицията на Австрия, нито към България, нито към Румъния. Това бе потвърдено и от австрийския министър на вътрешните работи Герхард Карнер в едночасово интервю по обществената австрийската телевизия (ORF), цитирано от БТА. На въпрос дали ще допусне разширяването на пространството с България и Румъния, той отговори еднозначно: "Смятам за дълбоко погрешно в такава ситуация да се дискутира премахването на контроли на друго място, в момента когато има толкова вътрешногранични контроли колкото никога досега в това пространство". Разбира се, ситуацията не беше по-спокойна миналата година, но това не попречи на Австрия да пусне Хърватия в Шенген.

Миналата седмица обаче стана ясно, че Испанското председателство има желание да включи темата за България и Румъния в дневния ред на последната среща на вътрешните министри на ЕС на 5 декември. Нов отказ от Нидерландия и Австрия със сигурност ще внесе поредна доза напрежение в европейското семейство. Засилват се и слуховете в Брюксел, че може само северната ни съседка да получи пълен достъп до Шенгенското пространство, като вид компромис. Който обаче (очевидно) би бил в сериозен ущърб на България.

Двустранните срещи - повече от необходими

Разбира се, както Румъния води координирана и настоятелна дипломация за промяна на позицията на Австрия за Шенген, това трябва да направи и България. В българската делегация в Австрия са включени още министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

Премиерът акад. Николай Денков ще посети австрийския парламент, където ще проведе среща с председателите на комисиите по въпросите на ЕС, по външна политика, по вътрешни работи, както и с председателя на парламентарната група "Австрия - България, Румъния" д-р Харалд Трох и с народни представители от различни политически групи.

Най-важна остава, разбира се, срещата на четири очи между Денков и Нехамер, където се очаква да бъдат използвани всички лостове за влияние, с които страната ни разполага. Както бившият премиер и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви в интервю за Der Standard, Австрия има интерес двете държави да са в Шенген, защото "има значителен риск руският газ да не стигне до Австрия през Украйна през следващата година", което ще остави две възможни алтернативи - България и Румъния.

И все пак надеждите не са особено големи, след като на журналистическия въпрос, че България и Румъния са изпълнили изцяло поставените им условия за влизане в Шенген, вътрешният министър Карнер отговаря: "Като министър на вътрешните работи задачата ми е да издържа на тази критика. Аз отговарям за сигурността в тази страна, факт е също така, че аз видях оградата по границата между България и Турция. Бях заедно с федералния канцлер на място и се вижда, че има още много работа. Ние обсъдихме (в хода на интервюто - бел.ред.) въпроса за действащ бежански и миграционен пакт, но за целта необходимо условие е да има действаща защита по външната граница и докато тя не действа, няма смисъл или по-точно не мога и да си помисля да намаля граничната защита."

Нидерландия също е твърда, но е пред избори

И докато изборите в Нидерландия наближават, то тези в Австрия остават далеч - чак догодина. Министърът по миграцията на Нидерландия Ерик ван дер Бург заяви миналата седмица, че не се очертава в близко бъдеще Хага да вдигне ветото си върху приемането на България в Шенгенското пространство. Той отново поиска комисия на ЕС да пристигне в България и да даде независима оценка за готовността на страната за членство в Шенгенската зона. Припомняме, че Нидерландия остава против влизането само на България и няма нищо против да приеме Румъния в шенгенското пространство.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tsy1510991187540120 avatar :-|
    Kaloyan Kosorov
    • + 4

    Пълен смях....

    Нередност?
Нов коментар