Строител на капитализма: Петър Андронов

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Петър Андронов ще управлява третата по големина банка в България. Тя ще е факт до края на годината, след като се обединят Сибанк и ОББ. Тази седмица белгийската KBC плати 610 млн. евро за покупката на ОББ и назначи свои мениджъри в банката. Така в момента Андронов ще е главен изпълнителен директор и на Сибанк, и на ОББ.

Новото банково обединение, което ще се казва ОББ, ще е с активи от над 10 млрд. лв., с 1.6 млн. клиенти и с над 5000 служители в групата за всички компании. С придобиването на досега гръцката банка и още шест свързани с нея компании KBC Group става най-голямата финансова група в България с 10 компании, покриващи целия спектър от финансови услуги - банкиране, застраховане, лизинг, факторинг, управление на активи.

Общата инвестиция на KBC в България досега е 1.3 млрд. евро, като включва покупката на СИБанк през 2007 г., на ДЗИ през 2008 г. и сега на ОББ и останалите шест компании. От ръководството на ОББ излизат дългогодишните й директор Стилиян Вътев и Радка Тончева.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал