🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ОББ е името на новата обединена банка след сливането със Сибанк

Белгийската KBC влезе в управлението на закупената институция. Петър Андронов ще управлява групата

Петър Андронов, главен изпълнителен директор на Сибанк, ще бъде вече такъв и на ОББ
Петър Андронов, главен изпълнителен директор на Сибанк, ще бъде вече такъв и на ОББ
Петър Андронов, главен изпълнителен директор на Сибанк, ще бъде вече такъв и на ОББ    ©  Надежда Чипева
Петър Андронов, главен изпълнителен директор на Сибанк, ще бъде вече такъв и на ОББ    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ОББ ще бъде името на новата банка след сливането на Сибанк и ОББ. Това съобщи Петър Андронов, главен изпълнителен директор на Сибанк и мениджър за България на KBC. В графичното изписване на ОББ се добавя запазения син знак на KBC Group. Освен ново име банката има и нов управленски екип. Петър Андронов е новият главен изпълнителен директор и на ОББ.

Новият мениджмънт е избран на 14 юни след провеждането на първото общо събрание на ОББ, след като придобиването й от KBC беше договорено в края на миналата година. Сделката беше приключена на 13 юни с плащането на 610 млн. евро и прехвърлянето на акциите на новия собственик. На този етап промени за клиентите на двете банки няма да има по отношение на услуги и продукти, тъй като двете институции продължават за момента да работят като две отделни независими юридически лица, заяви Петър Андронов. На следващ етап всеки клиент ще бъде уведомен за евентуално настъпващи промени по ползваните от него услуги, обясни още той.

Новата ОББ

Двете банки ще съществуват отделно до края на тази година или началото на следващата, когато се очаква да приключи юридическото сливане и дотогава всяка ще е със сегашното си име. До пълното обединение в една банка с едно име и едно управление ще се ползва транзитно лого, което да препраща към новото – комбинация между логото на KBC и марката на една от най-популярните банки в България - ОББ, обясни Петър Андронов. Изборът на името е направен след оценка на предпочитанията и мнението на клиентите на двете банки, като сме се съобразили с разпознаваемостта на бранда от клиентите, посочи още той.

На проведеното в сряда общо събрание е променена структурата на управление на ОББ – от едностепенна със съвет на директорите на двустепенна с надзорен и управителен съвет. Общото събрание е избрало членове на надзорния съвет – Люк Попелиер, председател на надзорния съвет, Вилeм Хютинг, член на надзорния съвет, и Кристин ван Рейсенгем, член на надзорния съвет. Тримата съставляват и надзорния съвет на другата банка в групата на KBC в България Сибанк.

Новият управителен съвет

След общото събрание е проведено заседание на надзорния съвет, на което е избран и новият управителен съвет на ОББ. Главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на ОББ ще бъде Петър Андронов. Той ще съвместява двете нови позиции в ОББ с тези в Сибанк.

В състава на новия оперативен мениджмънт на ОББ влизат още Кристоф де Мил, изпълнителен директор Финанси, Франк Янсен, изпълнителен директор на "Корпоративно банкиране и МСП", Светла Георгиева, изпълнителен директор на "Риск", Теодор Маринов, изпълнителен директор на "Реструктуриране и управление на кредитите", Ивайло Матеев, изпълнителен директор на "Операции". В мениджмънта на ОББ влиза и Ян Суинен като търговски пълномощник на банката, а по-късно към него ще се присъедини и Христина Филипова като прокурист. Новите мениджъри на ОББ са действащи в Сибанк и ще останат такива до реалното сливане на двете банки, когато мениджмънтът ще се уеднакви.

Двама от досегашните шефове на ОББ, които са в банката от началото на съществуването й от преди 25 години – главният й изпълнителен директор Стилиян Вътев и другият изпълнителен директор Радка Тончева, вече не са в банката. От ОББ остават в мениджмънта Теодор Маринов, който е в групата на NBG от 1997 г., и Ивайло Матеев, който е в ОББ от 1992 г.

С приключването на сделката за придобиването на ОББ KBC става най-голямата финансова група в България с 10 компании, покриващи пълния спектър от финансови услуги, посочи още Андронов. Към досегашните Сибанк и ДЗИ (с две дъщерни дружества) в групата влизат още ОББ, "Интерлийз" (с две дъщерни дружества), "ОББ асет мениджмънт", "ОББ факторинг", "ОББ Застрахователен брокер" и 60% от "ОББ Метлайф". Предстои да се реши бъдещето на "ОББ Метлайф", като двамата собственици в момента обмислят въпроса, каза Андронов.

Мениджърите на Сибанк влизат в управленията и на другите компании, като KBC запазва и участието на ОББ в Дружеството за касови услуги, което е съвместна компания на няколко банки и БНБ.

Общата инвестиция на KBC в България към момента възлиза на около 1.3 млрд. евро, като включва покупката на Сибанк през 2007 г., на ДЗИ през 2008 г. и сега на ОББ и другите няколко компании, посочи Андронов.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kokoto2 avatar :-|
    kokoto2
    • - 11
    • + 11

    Определено недобър избор на име. ОББ е синоним на бавно и мудно обслужване, нещо в което се убедих лично, а банката... тя отдавна не е Българска.

    Нередност?
  • 2
    iliaivanov2012 avatar :-|
    iliaivanov2012
    • - 1
    • + 10

    Напълно логично и очаквано решение - по-малката и непопулярна банка се влива в по-голямата.

    Нередност?
  • 3
    ivobrasil avatar :-|
    Brasil
    • + 9

    До коментар [#1] от "kokoto2":

    Напротив, със сигурност е по-добрият избор като по-популярен бранд, а и за да се избяга най-накрая от продължаващите асоциации на Сибанк с Цветелина Бориславова, с която нямат връзка от 2007 година...

    Нередност?
  • 4
    stg avatar :-|
    stg
    • + 3

    можеше и KBC България

    Нередност?
Нов коментар