🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Standart&Poor’s и Fitch повишиха кредитния рейтинг на ОББ

Увеличението на оценките е значително и идва след придобиването на банката от белгийската KBC Group

ОББ е новото име на обединената банка след сливането й със Сибанк
ОББ е новото име на обединената банка след сливането й със Сибанк
ОББ е новото име на обединената банка след сливането й със Сибанк    ©  Надежда Чипева
ОББ е новото име на обединената банка след сливането й със Сибанк    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новата обединена банка ще бъде на трето място в сектора с активи над 10 млрд. лв.

Две от трите най-големи агенции за кредитен рейтинг - Fitch и Standart&Poor’s (S&P), повишиха рейтинга на ОББ със съответно 6 и 4 нива, съобщиха от банката. Увеличението на оценката е значително и идва непосредствено след окончателното приключване на придобиването на ОББ от белгийската банково-застрахователна група KBC на 13 юни 2017 г. Тя е собственик и на Сибанк в България, като двете банки ще се слеят до края на годината в една нова с активи над 10 млрд. лв., а името й след обединението ще остане ОББ.

Новите оценки и на двете агенции отразяват смяната на собствеността и елиминирането на "риска от зараза" от доскорошния гръцки собственик на ОББ National Bank of Greece (NBG).

Оценката на Fitch

От Fitch са премахнали оценката за наблюдение върху дългосрочния и краткосрочен рейтинг за поддръжка. В същото време агенцията повишава дългосрочния рейтинг на банката на BBB+, което е с 6 нива по-високо от предходния рейтинг B+. "Това е възможно най-високият рейтинг за българска финансова институция. Положителната перспектива на ОББ отразява тази на българските държавни облигации (ВВВ-/положителна). Дългосрочният рейтинг на ОББ би могъл дори да бъде преразгледан в посока нагоре, ако горната граница за България бъде преразгледана в същата посока", се посочва в съобщението на банката.

Там се казва още, че по-високият рейтинг на ОББ отразява виждането на Fitch за голямата вероятност КВС да подпомогне българското си поделение, ако се наложи. От агенцията коментират, че са убедени, че синергията между ОББ и новата им банка майка ще бъде силна, "тъй като банката предоставя услуги на един от четирите стратегически важни пазара за КВС в Централна и Източна Европа (заедно с Чехия, Унгария и Словакия)". Fitch посочват още, че КВС присъства на пазара в България от 2007 г. с по-малката Сибанк (около 3.4% пазарен дял), както и със застрахователната компания ДЗИ. След придобиването на ОББ (на четвърто място по общи активи с около 7.4% пазарен дял) КВС постигнаха стратегическата си цел за значителен пазарен дял (около 11%, трето място) в България, коментират от рейтинговата агенция.

Какво казват от S&P

Повишението на оценката на ОББ от S&P е с 4 нива – от B+ на BB+. Новият рейтинг е равен на този на държавата и по скалата на S&P. Положителната перспектива показва, че агенцията би могла да повиши рейтинга на ОББ през следващите 12 месеца, ако установи подобрение на бизнес профила на банката, и по-специално по-фокусирана стратегия за растеж и успешна интеграция на ОББ в банковите операции на КВС в България. Според S&P фактът, че ОББ е местна банка, оперираща само в България, е от значение за това, че те не биха определили рейтинг, по-висок от този на държавата. Бъдещо повишаване на рейтинга на ОББ зависи от повишаване рейтинга на България.

S&P вече не гледат на ОББ като на банка, изложена на "риск от заразяване" от бившия й акционер – NBG. Те смятат още, че ОББ сега е стратегически важно дъщерно дружество за КВС. "България е много важен пазар за КВС и ние очакваме групата да бъде силно ангажирана с ОББ, предвид намерението й да расте значително в българския банков сектор", коментират от S&P. Според тях амбициите на KBC в България би трябвало постепенно да увеличат конкурентната позиция на операциите им на местно ниво, като регистрират по-висок растеж и печалба напред във времето.

Според Петър Андронов, който е и новият главен изпълнителен директор на ОББ и кънтри мениджър на КВС за България, "в съответствие с дългосрочната стратегия на "КВС груп" ОББ заедно със Сибанк ще се превърне в една от първите три банки на българския пазар. Повишаването на рейтингите е още едно доказателство, че обединяването на ОББ и Сибанк ще бъде от полза както за местната икономика, така и за клиентите.

Все още няма коментари
Нов коментар