🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ремонтът на кварталните улици се пази в тайна от Столична община

Зам.-кметът Дончо Барбалов скри как са изразходвани предвидените в бюджета 38 млн. лв. за целта

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В бюджета на София за тази година има заложени 38 млн. лв. за текущо поддържане на вътрешноквартални улици. Но общинската администрация не иска да сподели със столичани какво се случва с тези пари, кои точно улици са ремонтирани и какво се планира. Въпреки че това е една от основните теми в кампанията за местните избори, според зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов общественият интерес не е достатъчен.

Столицата разполага с над 1.6 млрд. лв. за 2019 г. и е изключително важно за какво се харчат тези пари. Но местната власт очевидно не иска да сподели какво се случва с финансите ѝ.

Историята е следната:

На 18 септември "Капитал" изпрати заявление за достъп до обществена информация във връзка с интервю на зам.-кмета по транспорт и финанси на столицата Дончо Барбалов пред в. "Строител". Там той казва: "През 2019 г. бюджетът за текущи ремонти на вътрешнокварталните улици е 38 млн. лв. Всекидневно фирмите, които отговарят за тези дейности, подават своите програми къде и по какви обекти изпълняват СМР. На ден са десетки участъци във всички столични райони. С помощта на администрациите на СО ние контролираме доколко и как се изпълняват тези графици".

Затова поискахме следната информация:

  • Списък с планираните за ремонт участъци от вътрешноквартални улици, вкл. адрес, дължина, финансова стойност, изпълнител и номер на договора, по който се изпълняват.
  • Списък с изпълнените/завършени досега ремонти на вътрешноквартални улици, вкл. информация за участъците като адрес, дължина, изпълнена дейност, финансова стойност, изпълнител и номер на договора, по който се изпълняват.
  • Сумата, която е разплатена към 18.09 от тези 38 млн. лв., предвидени за текущи ремонти на вътрешноквартални улици.

На 16 октомври, след удължаване на срока (без да се уточни защо се е наложило), зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов отказва с официално решение да предостави исканата информация. Причината е, че тя "засяга интересите на трети лица, които изрично отказват предоставянето ѝ".

Защо това не е редно

В случая се иска информация за изразходване на публични средства по договори със строителни фирми за текущ ремонт, сключени след проведени обществени поръчки, за ремонт на публични пространства. "Според ЗДОИ цялата информация за договорите, включително с кого и на каква цена се сключват, какви са условията и кои са страните, е информация, за която има презумпция за надделяващ обществен интерес", коментира Стефан Ангелов, юрист в правния екип на Програма "Достъп до информация". В случая е изключително странно защо от общината са решили да поискат съгласието на трети страни, след като самият закон предполага съгласието им, допълва той.

В съдебната практика има два вида интереси на трети страни - за лични данни, когато става дума за физически лица, и за търговска тайна, която става дума за юридически. Въпросното заявление не попада в нито една от двете хипотези. "Въпреки че зам-кметът Дончо Барбалов е задължен субект по ЗДОИ, не изяснява какви са конкретните мотиви и как са засегнати интересите на трети страни в отказа си и така решението е напълно неясно", казва Ангелов.

"Капитал" ще обжалва решението на общината в съда.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gni42606265 avatar :-|
    gni42606265
    • + 4

    Причините за отказ, за съжаление са повече от ясни. Ще цъфнат доста "сериозни" фирми, с голям капацитет сигурен съм в това :))

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-(
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 3

    Под този отказ прозира нещо още по-неприятно. СО няма налична информация какво точно е ремонтирано. Трябва да пита фирмите. Фирмите отказват.

    И защо да не го правят, като тях ги е уредила централната власт, а столичната община е само един жалък параван....

    Нередност?
Нов коментар