🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Предприятието за язовирите все още не работи, но си купува джипове и компютри

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор не знае актуалното състояние на язовирите, а новото предприятие още няма власт над нито едно от 2700-те съоръжения

Обещаните ремонти на язовирите все още не са започнали въпреки отпуснатите от държавата 500 млн. лв. преди повече от година
Обещаните ремонти на язовирите все още не са започнали въпреки отпуснатите от държавата 500 млн. лв. преди повече от година
Обещаните ремонти на язовирите все още не са започнали въпреки отпуснатите от държавата 500 млн. лв. преди повече от година    ©  Цветелина Белутова
Обещаните ремонти на язовирите все още не са започнали въпреки отпуснатите от държавата 500 млн. лв. преди повече от година    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кризата с пресъхналия язовир "Студена" и проблемите с доставката на вода в Ловеч и Плевен за пореден път показаха, че държавата не се справя особено добре със стопанисването на язовирите. И това въпреки направените още преди две години промени в законодателството и създаването на нови институции, които да отговарят за проблема с водите.

От една страна, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) няма актуална картина за състоянието на съоръженията, а от друга - Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовирите" (ДПУСЯ) още се сглобява и далеч не е започнало да действа по същество.

Нямаме язовири...

Въпросното предприятие беше създадено през 2018 г. след промени в Закона за водите, през март 2019 г. бе приет правилник за дейността му, а през юли беше вписано в Търговския регистър. По план ДПУСЯ ще има осем поделения в страната и по около 47 млн. лв. годишен бюджет, с които да управлява и поддържа водоемите. Новото учреждение вече има и сайт - http://dpusia.bg/, но той не се появява като резултат, когато се напише името на институцията в търсачката Google.

Реално обаче ведомството все още не управлява нито един язовир, въпреки че заявените за прехвърляне са около 2700. В момента се събирала пълната документация за язовирите и чак след това те ще могат да бъдат предоставени за управление на ДПУСЯ.

"Към настоящия момент все още тече процедура в областните управи по разглеждане на предложенията на общините за прехвърляне на язовири и евентуалното им актуване като държавна собственост, както и събиране на пълната техническа и друга документация за всеки един от язовирите, след което те ще бъдат предоставени за управление на ДПУСЯ", казва изпълнителния директор на ведомството Цако Бънчев в отговори до "Капитал".

От обясненията му става ясно още, че от юли досега назначените 52-ма служители просто се подготвят за работа. "За периода от регистриране на ДПУСЯ на 23.07.2019 г. служителите му изпълняват възложените им задачи, свързани с цялостната подготовка и организация за предстоящото приемане на язовири, както и такива за осъществяването на всички други дейности, произтичащи от основния предмет на дейност и предвидени в Закона за водите и Правилника за устройството и дейността на Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири", пише той в отговори до "Капитал". Бънчев уточни още, че към 11 ноември 94 язовира са дарени от общините на областните управи, а за шест от тях има съставени и актове за публична държавна собственост.

...но имаме коли и компютри

Въпреки че все още не извършва дейности по същество, ДПУСЯ е възложило обществени поръчки за покупката на автомобили и компютри за над 1 млн. лв. Избрани са три фирми - "Нар", "Еспас ауто" и "Стар моторс", които да доставят три различни вида джипове (16 високопроходими, 13 броя SUV 4X2 и един SUV 4x4) за общо 920 хил. лв. с ДДС.

През ноември са избрани и фирмите, които да доставят нужното техническо оборудване за офиса на предприятието. Става дума за 70 настолни компютъра, които ще се доставят от "Ай Би Ес - България" на цена от 65.5 хил. лв. с ДДС, 70 монитора от "Ф-Тех Компютри", 16 принтери и скенери от "Сиенсис", както и сървър за малко над 14 хил. лв. от "Комсофт".

500 млн. лв. и един хаос

Наред със случващото се около държавното предприятие през миналата година правителството отпусна 500 млн. лв. на Държавната консолидационна компания (ДКК) за ремонт на язовири, като след това сумата беше преведена на дъщерното дружество "Монтажи".

По данни на ДАТМН, цитирани на кръгла маса на тема "Управление и безопасна експлоатация на язовирите в Република България" днес, общият брой на язовирите в страната е 6844, като 414 имат нужда от спешен ремонт, а с решение на правителството вече има одобрен списък от 182 язовира, които трябва да започнат да се обновяват.

За тази цел има осигурено финансиране, е казал Кирил Войнов, заместник-председател на ДАТМН, цитира dariknews. Изглежда, без публичен търг "Монтажи" ще извършва тези ремонти. Не е ясно дали компанията има капацитета да се справи, но според вратичката в Закона за обществени поръчки, с която получи сумата от половин милиард, тя няма право официално да използва подизпълнители. И все пак много вероятно е ремонтите на язовири да бъдат превъзложени на други фирми, като се приложат договори за наем на техника и работници.