🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдът: ДКК трябва дa каже как харчи 500-те млн. лв. за ремонти на язовирите

Държавната консолидационна компания няма дори сайт, но е конституционно право на гражданите да получат информация за тях

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ремонтите на 182 язовира за 500 млн. лв. са един от най-тайнните държавни проекти. Две години след като правителството възложи тази задача на Държавната консолидацинна компания (ДКК) няма никаква публична информация - нито за конкретните обекти, по които се работи, нито за разходите.

Това обаче според Административен съд София-град (АССГ) не трябва повече да се крие от обществото. По-рано тази година "Капитал" заведе дело срещу ДКК за мълчалив отказ за достъп до информация със съдействието на адв. Стефан Ангелов ot Програма "Достъп до информация" (ПДИ). Запитването бе дали ДКК е възложила ремонти на язовири на друга организация или дружество и какви са документите свързани с това. Освен това попитахме каква е сумата, която е прехвърлена от ДКК на другото дружество и кои са започнатите ремонти към момента на запитването - 17 януари. С решение от 17 юли 2020г. съдия Десислава Корнезова от АССГ постанови, че мълчанието е незаконосъобразно и информацията трябва да бъде предоставена.

Министерство на мълчанието

Още от 2019 г. "Капитал" се опитва да получи информация от ДКК чрез заявления по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Такова заявление бе изпратено и до Министерство на икономиката (МИ) - принципал на ДКК, но отговор не пристигна, а след над месец мълчание (законовият срок за отговор или препращане е 14 дни) икономическият министър Емил Караниколов изпрати писмо до ДКК да отговорят по компетентност на "Капитал" на 29 януари.

Малко по-късно самото Министерство на икономиката официално потвърди това, което и неофициално се говореше към онзи момент - че ремонтите на язовирите са възложени директно и без търг на "Монтажи", която е част от ДКК.

Тогава фирмата имаше 186 служители, с които трябваше да изпълни ремонтите на 182 язовира. Към февруари язовирите с открити строителни площадки бяха 45, а реални дейности течаха по седем. Според министерството в 70-годишната си история "Монтажи" е изпълнявало "редица значими проекти в утежнени условия", но истината е, че през последните години дейността му е нищожна.

Затова има съмнение, че фирмата превъзлага непрозрачно и без състезание дейности на частни фирми или сумите за дейностите не са проследими и така липсва отчетност за стотици милиони левове.

Ние сме тайна; не, не сте - по Конституция

Според ДКК сключването на договори, свързани с ремонти на язовири, не е обществена информация. Размерът на сумата, която е изразходвана за извършване на тази дейност представлявал търговска тайна и не бил налице надделяващ обществен интерес", твърдят те. В закона наистина е посочено, че търговската тайна е причина някоя информация да не се даде, но в случая става дума за изразходване на държавни средства чрез държавна фирма, а не за търговски взаимоотношения. "За резултатите от извършените ремонти и реконструкции на язовири, жалбоподателката следвало да се информира от съответната община или областна администрация", обяснява защитата на ДДК по време на делото.

Съдията обаче цитира решение на Конституционния съд от 1996., в което е посочено "правото да се търси, получава и разпространява информация по чл. 41, ал. 1 от Конституцията принадлежи на всеки - физически и юридически лица, и защитава както интереса на личността, така и интереса на обществото да бъдат информирани. От друга страна, чл. 41, ал. 2 от Конституцията гарантира на гражданите достъп до информация от държавен орган или учреждение по въпроси, които представляват за тях законен интерес. /.../ Правото да се търси и получава информация по чл. 41, ал. 1 от Конституцията обхваща задължението на държавните органи да осигуряват достъп до общественозначима информация."

Съдия Корнезова подчертава, че поисканата информация е свързана с обществения живот в страната, а мълчаливият отказ на ДКК е незаконосъобразен. Сега предстои държавната фирма да предостави информацията на "Капитал".

"Монтажи" има и друг in-house договор от 2018г. - с "Еко Антрацит", пак под шапката на Министерство на икономиката и Държавната консолидационна компания (ДКК). Той е под формата на рамково споразумение за четири години, като максималната сума, за която могат да се възлагат дейности е 100 млн. лв.

Отново "Монтажи" беше избрана да построи аварийния водопровод от Мало Бучино до Перник, който трябваше да бъде алтернативен водоизточник на града, докато язовир "Студена" се напълни.

В ДКК пък са обединени около 20 дружества - от фирми за кисело мляко и добавки, през институт за розата, до поддържането на летище. Всичко това обаче се управлява абсолютно на тъмно.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alien04 avatar :-|
    alien04
    • + 5

    Поздравления за делото! За пореден път доказвате, че не само търсите истината зад лъскавата лъжлива фасада изградена от управляващите, ами и активно се борите гражданите да получаваме полагащата ни се информация, въпреки яростните опити да я скрият от нас.

    Нередност?
  • 2
    ivanko77 avatar :-?
    ivanko77
    • + 4

    Ако кандидатсваш за европейски средства си длъжен да организираш търгови и/или да събираш оферти, трябва да има публичност по проектите, както и табели с размера на проекта и финансирането от ЕС. Но ако харчат национални средства, не са длъжни нищо да казват! Ясно е, че това го правят с цел да се дават средства без публични следи на наши хора и е ясно, че това се прави с корупционна цел.

    Нередност?
Нов коментар