Сливен има вода за още четири месеца, Ботевград - за три месеца, Перник - за 25 дни

Обемът на язовир "Студена" рязко се е вдигнал според зам.-министър Нанков, въпреки че преди дни икономическият министър заяви, че е почти на мъртъв обем

Така изглеждаше язовир "Студена" в средата на ноември, когато водата в него е била 6.4 млн. куб.м, а сега е 3.9 млн. куб.м по официални данни на екоминистерството
Така изглеждаше язовир "Студена" в средата на ноември, когато водата в него е била 6.4 млн. куб.м, а сега е 3.9 млн. куб.м по официални данни на екоминистерството
Така изглеждаше язовир "Студена" в средата на ноември, когато водата в него е била 6.4 млн. куб.м, а сега е 3.9 млн. куб.м по официални данни на екоминистерството    ©  Георги Кожухаров
Така изглеждаше язовир "Студена" в средата на ноември, когато водата в него е била 6.4 млн. куб.м, а сега е 3.9 млн. куб.м по официални данни на екоминистерството    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След множество публикации в социалните мрежи за пресъхващи язовири из цялата страна регионалният министър Петя Аврамова обяви на специална пресконференция, че "воден апокалипсис" не грози България. Тя успокои, че споделените притеснения за язовирите "Тича", "Камчия" и "Асеновец" са неоснователни. Но на фона на случилото се в Перник подобни твърдения трябва да се приемат с известно недоверие.

Все пак още на 3 септември депутати от БСП зададоха въпроси към министъра на околната среда и водите Нено Димов и регионалния министър Петя Аврамова относно намаляващото количество вода в язовир "Студена" и постоянните аварии в община Перник, които лишават жителите й от вода.

А в отговора си от 17 септември екоминистърът заяви, че "до края на 2019 г. питейно-битовото водоснабдяване от яз. "Студена" ще бъде гарантирано в пълен размер". На 20 септември пък Аврамова казва следното: "Искам да подчертая, че проблемът с намаляване на водните количества наистина е проблем за цяла България поради трайното засушаване. Ако вие имате конкретни данни за недобро управление на язовира, с каквито аз не разполагам, моля да ми бъдат предоставени – ще направя проверка по този ваш сигнал. Към момента причината е трайното засушаване и зачестилите аварии, които са във връзка с това. Благодаря ви."

На практика те не са реагирали навреме, въпреки че сега твърдят, че са, поради което и пернишката прокуратура посочи именно тези двама министри за отговорни за кризата.

Перник в неизвестното

Свършва ли водата в язовир "Студена" или не - този въпроси няма еднозначен отговор към момента. На 30 декември 2019 г., преди буквално три дни, министърът на икономиката Емил Караниколов заяви в интервю пред Би Ти Ви следното: "Допреди три дни подаваха информация на кмета на община Перник, че водният обем в язовир "Студена" е 4.5 млн. кубика, а реално се оказа, че обемът е 2.6 млн. Това означава, че отиваме към мъртъв обем", посочи Караниколов.

Днес по време на пресконференция в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ресорният зам.-министър Николай Нанков обаче цитира данни на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), според които полезният обем (т.е. водата, която може да се използва) е около 1.5 млн. куб.м, а наличният е малко над 3.8 млн. куб.м. В графика за ползване на води от язовирите за месец януари пък определеният наличен обем е 3.925 млн. куб.м. Разминаването от над 100 хил. куб.м може да е грешка в изказването на зам.-министър Нанков, защото в противен случай е странно, а има такова намаление за няколко дни, след като за целия месец трябва да се използват 800 хил. куб.м по план.

В обобщение Нанков увери, че в "Студена" има вода за 25 дни, но в същото време очакванията му са водната криза да приключи през пролетта. При което не става ясно какво ще се случва през февруари и март, откъде ще се снабдяват перничани с вода, защо въпреки режима водата намалява и т.н.

Ще пресъхнат ли други язовири

Министър Аврамова съобщи, че в язовир "Тича", който снабдява Шумен и Търговище, има вода, която ще стигне за 30 месеца, ако се ползва само за питейно-битово водоснабдяване. Язовир "Камчия", от който вода черпят Варна и Бургас, пък има наличен обем за 10 месеца, но отново при същото условие - без да се подава вода към индустрията.

Най-притеснително изглежда положението с язовир "Асеновец" в област Сливен. Водата там ще стигне за четири месеца и половина. В момента полезният обем е 6.8 млн. куб.м от общо 28.2 млн. куб.м. Как ще се напълни язовирът обаче не се казва.

Притеснително е обаче, че всичко това се основава на данните на МОСВ. А експерти неотдавна споделиха с "Капитал" опасения, че те не са реални, особено позовавайки се на опита си с язовир "Студена" в Перник.

Относно язовир "Бебреш" до Ботевград, който се стопанисва не от МОСВ, а от "Напоителни системи", министър Петя Аврамова увери, че не се използва за производство на електроенергия, а само за питейно-битови нужди. "Да успокоя хората в Ботевград, че язовирът се следи всекидневно от "Напоителни системи" и там има вода за три месеца", заяви тя. Отново обаче не става ясно какви мерки ще се вземат, за да не свърши водата след три месеца.

Според Николай Нанков водата в "Асеновец" и "Бебреш" ще стигне поне до пролетното снеготопене.

По думите на Аврамова пък има вероятност и в София-област да се въведе режим на вода.

Как ще се спасява водата: нов доклад, нов холдинг, нов закон

Министър Аврамова обясни, че несъбраните вземания на ВиК дружествата в страната е основната причина за сериозното недофинансиране на водния сектор у нас. "При неплатени сметки тока лесно може да бъде спрян, но водата не може", каза тя. По думите й несъбраните вземания са около 80 млн. лв. за битовия сектор.

Затова сега МРРБ готви нов доклад с мерки, които да стабилизират ВиК сектора в България. Стратегия за водния сектор обаче има още от 2014 г., която включва план за действие в краткосрочна (2013-2015 г.), средносрочна (2016-2021 г.) и дългосрочна (2022-2037 г.) перспектива. Добрата новина е, че сега темата е на дневен ред за обществото и медиите и може да бъдат предприети реални действия, а не само да се пишат документи.

Относно идеята всички ВиК дружества да се окрупнят в един холдинг пък стана ясно, че тя все още се коментира и не е окончателна. Концепцията за първи път изплува на заседанието на Министерски съвет на 27 декември, когато премиерът Бойко Борисов я сподели пред колегите си. "Можем ли да ги обединим в едно дружество, държавно? Помислете и да не ни почнат да ни цъфват така кризи", каза той тогава. Днес министър Аврамова обясни, че целта е този холдинг да се използва като финансов буфер, когато дадено ВиК дружество е сериозно недофинансирано. В момента повечето местни дружества са част от областни ВиК асоциации, тъй като това беше изискването на Брюксел за окрупняване, за да получим европейски пари за водния сектор.

През април месец пък се очаква нов закон за ВиК да бъде подложен на обществен дебат, каза зам.-министър Нанков.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rka44622423 avatar :-P
    Бланш
    • - 1
    • + 3

    Я да чуем версията на Баце как БСПто са виновни за безводието, че да се ПОСМЕЕМ...

    Нередност?
  • 2
    nqma_zna4ka_koi avatar :-(
    nqma zna4ka koi
    • - 1
    • + 1

    Или пък обратната версия, че заради ГЕРБ не вали. Тя пък направо е тъжна...

    Нередност?
  • 3
    ruslan avatar :-|
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    • - 4
    • + 1

    До коментар [#1] от "Петя":

    ВЕЦовете по язовирите са на комуноиди.
    Още ли ти е смешно?
    Това са натрупани през годините проблеми. Проблеми създадени от комуноидите.

    Я виж пак графиката.

    Нередност?
  • 4
    citoyen avatar :-|
    citoyen
    • + 3

    Както е тръгнало, списъкът на застрашените от безводие български градове може да продължи да расте до края на годината. По-лоша тенденция от това едва ли може да има.

    Нередност?
  • 5
    ruslan avatar :-|
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    • - 4
    • + 1

    До коментар [#2] от "nqma zna4ka koi":

    Костов сложи началото на безводието.
    Борисов го продължи.

    Това е общо взето версията на комуноидите.

    Нередност?
  • 6
    ruslan avatar :-|
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    • - 4
    • + 1

    До коментар [#4] от "citoyen":

    Тенденцията е европейска, не българска.
    Водни войни и т.н.

    Нередност?
Нов коментар