Държавата срещу Перник

Жителите на Перник са на "скрит" воден режим още от лятото, а официалният такъв сега не се спазва

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вече два месеца никой не знае къде изчезна водата на Перник. А още поне два месеца няма да има категоричен отговор и на въпроса кога градът пак ще има нормален достъп до нея. На площада пред общината в миньорския град може да се чуе екзотична версия за причините за кризата - жена обясни пред екип на "Капитал", че Перник е наказан от Бога заради кукерите, които са в противоречие с християнската вяра. Е, традиционният фестивал "Сурва" беше отменен, но вода пак няма. Възрастен мъж от с. Студена пък ни среща по пътя към едноименния язовир и припомни думи на баба Ванга, че земята под водоема е сеизмична и водата потъва в нея.

Тези екстравагантни обяснения се появяват, защото всички институции мълчат и тихо чакат прокуратурата да излезе с отговор. Защото първоначалната версия, че по-сухата година е виновна, вече не издържа и при най-лековерните - данните на метеорологичния институт при БАН показаха, че годината е сравнително нормална откъм валежи. Безспорно причината за липсата на вода в язовир "Студена" е управлението му, но отговорността за него е размита между институциите, а решенията се взимат бавно и не е ясно доколко ще сложат край или поне пауза на кризата.

Засега прогнозите не са никак розови - още през февруари може Перник да остане съвсем на сухо, тъй като захранващите язовира притоци традиционно замръзват по това време на годината, а наличните количества ще се изчерпят след месец. Кметът Станислав Владимиров обяснява, че въпреки критично ниското ниво на водата в язовир "Студена", все още се черпи от кулата, но така ще е само до края на януари (вижте интервюто с него тук). След това вода ще започне да се взима от основния водоизпусквател при стената, което значително ще влоши качеството й и за да бъде годна за консумация, трябва да завърши реконструкцията на пречиствателната станция.

По тръбите - въздух

Ситуацията в Перник в момента е парадоксална - хората нямат вода в чешмите си, а такава буквално се лее по улиците на града заради непрекъснатите аварии и ремонт. Конкретни измервания липсват, но няма да е чудно дори ако се окаже, че при водния режим се пилее повече вода, отколкото ако няма такъв. Причините за това са няколко. На първо място, когато водата се спре в тръбите, се създава вакуум, който причинява нови пукнатини, а след пускането на водоподаването (първончално с много по-високо налягане) старата мрежа буквално става като лейка. Друг фактор е това, че хората в града са си купили бидони, а бизнесът - хидрофори от 1000 и повече литри, и ги пълнят всеки ден наново, когато бъде пусната водата, като ги изпразват умишлено, за да имат "прясна вода".

Режимът обаче на много места не се спазва - както в квартал "Църква", така и в центъра, в заведение в близост до общината, разказват очевидци пред "Капитал".

Момиче в "Църква", който се намира в по-високата част на града, обяснява, че в неделя, 5 януари, цял ден е имало вода, а на предишния - изобщо не е била пускана. По думите й през лятото също не е имало вода по цяла нощ. "Родната ми къща е в по-високата част на града. Имаше случаи през лятото, в които по три-четири дни нямаше вода. Дали защото сме на по-високо, или са аварии, но беше системно. Когато идва водата, всъщност системата изкарва само въздух, което върти през водомера, затова дойдоха сметки, по-високи 2 пъти от обичайните", обяснява Камелия Радева от инициативен комитет "Спаси Перник" пред "Капитал". В края на октомври тя подава жалба до ВиК - Перник, а оттам отговарят, че евентуално ще монтират обезвъздушител. Досега нищо от това не се е случило.

Проблемът се задълбочава и липсата на вода удря всеки аспект на живота на гражданите. "Не може да се говори само за хуманитарна криза. Говорим за екокатастрофа, за проблеми за здравето, индустрията, за цените на наемите, за навлизането на инвеститори, за малкия бизнес", казва Камелия Радева и дава конкретен пример с фризьорските салони, които трудно биха могли да работят без вода.

А кой е виновен

Абсурдното в цялата тази ситуация е, че институциите просто са си затваряли очите седмици наред. "Авария остави без вода половин Перник, Батановци и 6 села" е заглавие на сайта на БНР от 14 септември 2019г. На 1 октомври медията цитира ръководството на "ВиК Перник", което казва, че обемът на "Студена" достига едва една трета. Ясно е, че в града има проблем, водата постоянно спира за голяма част от населението, но никоя институция не действа.

Кой какво общо има с кризата? Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е собственик на 51% от ВиК - Перник, т.е. е неин принципал. Това значи, че трябва да е наясно с проблемите на собственото си дружество и носи отговорност за него. Представител на регионалното министерство в дружеството е Огнян Деведжиев, назначен през август 2018 г. До 2012 г. Деведжиев е управител на ВиК - Петрич, където по време на управлението си е бил сменил адреса за кореспонденция на дружеството с домашния си, твърдят местни медии. Справка в Търговския регистър наистина показва, че до 2008 г. дружеството е регистрирано на ул. "Екзарх" Йосиф 2, което Google Maps показва като жилищна зона, а не на св оя си адрес - ул. "Оборище" 6.

ВиК - Перник, подава данни и към Министерството на околната среда и водите (МОСВ), на база на които се оформят графици за използване на водата в язовирите. Според Закона за водите министърът на околната среда и водите "при възникване на непредвидими и/или изключителни обстоятелства изменя месечния график". Екоминистърът Нено Димов е подписвал графиците за септември и октомври, но не е ограничил или спрял подаването на вода към индустрията, въпреки че обемът на язовира намалява критично. През септември и Аврамова, и Димов подминаха парламентарните въпроси по темата с лека ръка.

Прокуратурата чува избирателно

В постановление от 10 декември 2019 г. на Окръжна прокуратура - Перник, пише, че "с бездействията си министрите на МОСВ и МРРБ не са положили достатъчно грижи за стопанисването на имуществото, в резултат на които са последвали щети, а и вреди за човешкото здраве". Районната прокуратура в града също констатира, че са налице данни за евентуално осъществени безстопанственост и престъпления по служба от страна на длъжностни лица от двете министерства.

След това обаче проверката преминава в Специализираната прокуратура и под надзора на главния прокурор Иван Гешев, а евентуалната вина на МОСВ и МРРБ се изпари като водата от язовира. В съобщение на прокуратурата от 27 декември пише, че разследването "се води срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация за това, че в периода 2017 – ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи, съответно за водопреносната и водоснабдителната мрежа в Община Перник и за стопанисването на водния ресурс в язовир "Студена". "Разследват се длъжностни лица във ВиК - Перник, община Перник, Областна администрация и Басейнова дирекция - Западнобеломорски басейн в Благоевград. Липсват само двете министерства.

Сега именно прокуратурата е сочена и като единственият обективен източник на информация за това къде отиде водата и защо всъщност се стигна до тази криза. Възможността никога да не разберем се увеличава във времето. А рискът от още по-строг режим остава.

Милиони за водата в Перник

След като седмици наред се повтаряше мантрата, че европейският проект за воден цикъл ще спаси водата в Перник, стана ясен очевидният факт, че той е с твърде далечен времеви хоризонт - там дори няма подготвени задания за търгове. Поради което започнаха да валят милиони от държавата. След като получи общо около 35 млн. лв., кметът на Перник Станислав Владимиров обяви бедствено положение, за да може да възлагат аварийни ремонти без обществени поръчки. По думите на Владимиров първо е отпуснат 1 млн. лв. от регионалното министерство за аварийни ремонти. От страницата на ВиК - Перник, се вижда, че ежедневно се кърпят тръбите в града с тези пари, като ремонти се извършват от държавната "Монтажи", но и от частни като "Райкомерс констръкшън".

В последния ден на декември бяха отпуснати 30 млн. лв., които по думите на кмета ще се харчат за реконструкция на 60 км ВиК мрежа, за реконструкция на "старата" пречиствателна станция и за довеждащия водопровод в индустриалната зона. "Ще изпратим покани към най-големите в сектора. До края на тази седмица надявам се да можем да ги възложим, а от другата да започнат дейностите", каза кметът. Работата ще отнеме няколко месеца по прогноза, стига температурите да не паднат до -20 градуса. Отделно се инвестират на 3 млн. лв. в реконструкция на пречиствателна станция. По думите на Владимиров с водния цикъл по европейския проект и отпуснатите сега милиони ще се подмени около 70 - 80% от подземната ВиК инфраструктура в града.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 5

    "България: Ведрото е продънено"
    https://www.heise.de/tp/features/Bulgarien-Ein-Loch-ist-im-Eimer-4627916.html

    Нередност?
  • 2
    kotovad avatar :-|
    А.Стоянова
    • + 1

    "Държавата срещу Перник. Жителите на Перник са на "СКРИТ" воден режим от лятото, а официалният такъв сега не се спазва."
    Вече два месеца никой не знае къде изчезна водата на Перник. . А още два месеца няма да има категоричен отговор и на въпроса кога градът пак ще има нормален достъп до нея ".
    Ситуацията в Перник в момента е ПАРАДОКСАЛНА - хората нямат вода в чешмите си, а такава буквално се ЛЕЕ по улиците на града заради непрекъснатите аварии и ремонт. Конкретни измервания липсват, но няма да е чудно дори ако се окаже, че при водния режим се пилее повече вода, отколкото ако няма такъв...."
    "Абсурдното в цялата тази ситуация е, че ИНСТИТУЦИИТЕ просто са си ЗАТВАРЯЛИ очите СЕДМИЦИ наред".

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    Едно време Перник е бил заселен с бежанци от Западните покрайнини и Македония. Като гледам как вървят нещата, наследниците на тези хора може пак да станат бежанци. Този път прокудени заради действията на собственото си правителство.

    Ето затова е важно да се гласува - ако имахме кадърна власт, нямаше да чакат проблема да се разгърне. Още септември щяха да взимат мерки, вместо да се крият зад колективната безотговорност.

    Има реална заплаха Перник да остане без НИКАКВА вода. Представете си само - основна социална система рухва. ГЕРББСПДПС ни върнаха в средните векове. Дано перничани пазят кобилиците на прародителите си...

    Нередност?
  • 4
    profesionalist avatar :-|
    profesionalist

    vodata ot rudnicite da polzvat

    Нередност?
Нов коментар