Станислав Владимиров: Размиването на отговорност доведе до кризата в Перник

Кметът на община Перник пред "Капитал"

Станислав Владимиров    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Станислав Владимиров спечели изборите за кмет на община Перник като кандидат на БСП след балотаж срещу кандидата на ГЕРБ в началото на ноември 2019г. Преди това той е депутат от левицата в 42-то и 44-то Народно събрание от листата на левицата. Икономист по образование.

Кога и от кого първоначално разбрахте за проблема?

- Аз разбрах далеч преди да стана кмет. Като депутат още през септември зададох въпрос от парламентарната трибуна за начина на управление на ВиК дружеството и язовир "Студена". Имах сигнали от перничани, че обемът му намалява притеснително и трябва да се предприемат стъпки, за да не изпаднем в по-голяма криза. За съжаление тогава отговорът беше изцяло чиновнически. За мен не трябваше такъв тип подход, защото можеше да бъде въведен най-малкото далеч по-лек воден режим, да бъде спряна помпената станция "Крапец" към Радомир Мерки, които е могло да ограничат оттока и да повишат притока, за съжаление не бяха предприети. С встъпването ми в длъжност още на следващия ден имах среща с ВиК дружеството. Трябваше да има и едната работна група при Петя Аврамова, но тя така и не проработи. Идеята беше министерството да направи така, че в оперативен порядък да се съберат колкото се може повече идеи, които да прераснат в решения, но групата така и не се събра.

Един кмет не може сам да се справи с такова предизвикателство. Затова се наложи командироването на Караниколов (министъра на икономиката - бел. ред.) и Нанков (регионален зам.-министър - бел. ред.) преди две седмици. И вече с тях комуникацията е на по-добро ниво.

Юни месец, ако съм бил кмет, щях да поискам от ВиК дружеството да ми дадат лек воден режим, за да не стигаме по-късно до сегашното положение.

Но юни не изглеждаше да се задава криза, а чак през септември започва рязко да пада нивото на водата.

- Ето сега ще има дебат в парламента. В цялата тази криза ние не трябва да партизираме, защото ще е изключително глупаво. 30 години различни правителства са управлявали. Видно е, че ВиК секторът не работи добре, няма добра координация, няма добър механизъм. Тук има преплетени отношения между МОСВ, МРРБ, община, ВиК асоциация и в един момент възниква такъв огромен проблем. Тук размиването на отговорност е голям проблем. Трябва да се знае кой носи отговорност. Не може МОСВ да казват: такава заявка са ни дали [от ВиК - Перник]. Прави са. От ВиК - Перник, са казали: искаме 2.3 млн. куб. м. "Ние не знаем, че количеството е намаляло, одобряваме го. ВиК ежедневно следят количеството." От ВиК казват: ние имахме лични разговори с кмет и областен управител, те трябваше да вземат отношение. Добре, защо вие не сте взели? "Имаме принципал, има шеф на водната асоциация." Това размиване на отговорност доведе до това изпитание.

Според вас цялата държавна машина e разчитала, че ще завали дъжд през септември и ще се напълни язовирът.

- Предполагам. На база на това, което се нагледах месец и половина, го отдавам на липса на достатъчно експертиза и безхаберие. Проблемът ни е огромната тромава държавна машина, която функционира неправилно.

А имате ли идея как трябва да функционира?

- Много е странна комуникацията между различните институции, а те са огромен брой. Виждате колко по-лесно е, когато местната власт комуникира с върха на пирамидата в държавата, което не трябва да е така. Но сега ми е по-лесно.

В момента най-големият риск в Перник е да не тръгне епидемия. Най-важното е да започнем да подменяме ВиК инфраструктурата, защото тя е стара. При воден режим празните водопреносни тръби засмукват всичко, което е около тях и където има счупена канализация, те засмукват мръсната вода. А това може да доведе до разпространението на зарази.

Риск е и пречиствателната станция, защото е стара. В момента сме на много малък обем и при най-малкия приток се получава замътяване, което тя не може да преработи. Всички се надяваме през април да има по-голям приток, за да се напълни язовирът. Тогава може би ще се наложи да не подаваме вода в продължение на поне две седмици, за да се утаи, но важното е да се напълни язовирът.

И затова казах: работа по старата и новата пречиствателна станция, за да може всеки един приток по възможно най-бързия начин да се преработва. Отиваме и на най-големия теч, който е в индустриалната зона, там са 100 л/сек. Не могат да го спрат. Върви се по трасето, което минава и през територията на "Стомана", кърпи се и паралелно се изгражда нов довеждащ водопровод.

Трябва да се вмъкнем в 700 хил. куб. м разход на месец по разчети на ВиК дружеството. Оттам ми гарантират, че така ще преминем януари, февруари и март, когато вече ще започне снеготопенето.

Надявам се да навали сняг и пролетта да бъде малко по-благосклонна към перничани и да преминем на по-лек режим. За отмяна много трудно можем да говорим.

Интервюто взе Мила Чернева

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mwe56578044 avatar :-|
    mwe56578044
    • + 1

    <Станислав Владимиров спечели изборите за кмет на община Перник>
    Обикновено говорене по български: малко хвалба,много говорене за бъдещето което частично се извършва за замазване на очи.
    Но и този господин нищо конкретно не казва за фактите довели за реалното сегашно положение:
    КОИ ИЗТОЧИХА ВОДАТА БЕЗОГЛЕДНО.
    ТОВА КОЕТО ЧЕТЕТЕ ВЪВ ВЕСТНИКА НЕ Е ПРЕСУШИЛО ЯЗОВИРА ПОНЕЖЕ ДЕФЕКТИТЕ ВЪВ ВОДОПРЕНОСНАТА СИСТЕМА НЕ СА ОТ ВЧЕРА И НЕ ОТ ВЧЕРА,А ОТДАВНА ЯЗОВИРА ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ПРАЗЕН,КОЕТО Е ЛЪЖА И.ПРОПУСКИТЕ И ЗАГУБИТЕ РЕАЛНО НЕ СА ИЗТОЧИЛИ ВОДАТА.
    КАКТО ВИНАГИ ПРИЧИНИТЕЛИТЕ ОСТАВАТ В СЕНКА ПО ФИНАНСОВИ, ПАРТИИНИ И ДРУГИ ПРИЧИНИ.
    ЗА РЕАЛНИТЕ ГОЛЯМИ КОНСУМАТОРИ ГОСПОДИНА МЪЛЧИ И ДУМА НЕ КАЗВА ЗА :
    ТЕЦ« РЕПУБЛИКА» ,ТЕЦ «ПЕРНИК» , СТОМАНОЛЕЯРНИЯ ЗАВОД , ЗА ХИДРОЕЛЕКТРОСТАНЦИЯТА НА ЯЗОВИРА И Т.Н. КРУПНИ ПОТРЕБИТЕЛИ НА ВОДА ИЗТОЧИЛИ СЪОРЪЖЕНИЕТО.
    АМАН ОТ ПАРТИИНИ КМЕТОВЕ ОТ УСТАТА НА КОИТО ГЛАГОЛИ ПАРТИЙНАТА «ПРАВДА»
    КАКТО ВИНАГИ ВМЕСТО РЕАЛНО НАЗОВАВАНЕ И НАКАЗАНИЕ НА ВИНОВНИЦИТЕ НИ СЕ СЕРВИРА МЪГЛА И БОЗА
    ЖАЛКО ЗА ПЕРНИЧАНИ

    Нередност?
  • 2
    dr.web avatar :-|
    dr.web
    • + 1

    "Как кои са източили и прочие ..." - отговорът е ясен от само себе си - "Койчо от крива бара...", то затова и имаме, пак от ония времена, "шантавите", и шопската приказка "моа да копам, а моа и да не копам" (когато попитали шопа какво може да прави, ...та за това става въпрос!), а за другите народи "хич даже не знам как стоят нещата".

    Нередност?
Нов коментар