🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"ВиК Варна" обяви първия търг от водния си проект за 140 млн. лв.

Загубите на вода в града се очаква да намалеят с едва 5% след изпълнението му

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"ВиК Варна" е обявилo обществена поръчка за магистрални водопроводи, както и водопроводна и канализационна инфраструктура. Прогнозната стойност на търга е 17.57 млн. лв. без ДДС, а срокът за изпълнение е 840 дни.

Това е първата строителна поръчка на дружеството като част от големия воден проект по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) в настоящия програмен период 2014 - 2020 г. Притеснителното е, че въпреки планираната обща инвестиция по него за близо 140 млн. лв. няма да има сериозно намаление на загубите на вода. За "ВиК Варна" те са около 65% през последните няколко години, a след като целият проект приключи, по план в началото на 2024 г., те ще са с едва 5% по-малко. За сравнение - средните загуби на вода в Европейския съюз са около 20%.

Нови водопроводи

Настоящата поръчка е с предмет "Реконструкция и доизграждане на магистрални водопроводи Варна - Златни пясъци I и III етап и пресвързване на съществуващата водопроводна мрежа, изграждане на канализационни колектори по бул. "Княз Борис I".

В рамките на търга избраният изпълнител ще трябва да доизгради магистралния водопровод от Варна до Златни пясъци, като дължината ще е 6.1 км. Освен това ще се прави реконструкция на 2.66 км от този водопровод и ще се изграждат връзки, осигуряващи захранването на водопроводната мрежа, с дължина 4.155 километра.

Строителите ще трябва да изградят и канализация по ул. "Княз Борис I" с дължина 3.8 км.

Критериите за оценка на офертите са "концепция за изпълнение" с тежест 60% и предложената цена с тежест 40%. Крайният срок за подаване на оферти е 16 март 2020 г.

Водните инвестиции - уж големи, а с малък ефект

Водният проект на Варна се случи доста бавно. Договорът между управляващия орган - Министерството на околната среда и водите (МОСВ), и бенефициентът - "ВиК Варна", бе сключен чак през септември 2019 г. До момента няма реално изплатени суми по него, сочи справка в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН).

Предстоят търгове за обекти, свързани с външни водопроводи за около 23 млн. лв., за изграждане на канализационна мрежа в с. Каменар за 27 млн. лв. и за обекти, свързани с реконструкция и доизграждане на ВиК мрежи в град Варна за около 66 млн. лв., става ясно от сайта на ИСУН.

Причината за сравнително малкият очакван ефект от реализацията на този проект по отношение загубите на води е, че той е фокусиран повече върху канализацията, а не върху водопроводите.

Пореден търг на "ВиК Русе"

Водоснабдителното дружество на Русе също е обявило поредна поръчка като част от водния си проект по ОПОС. Този път става дума за реконструкция на ВиК мрежи в централната градска част. Прогнозната стойност е 17.3 млн. лв., а поръчката трябва да бъде изпълнена до средата на 2022 г.