Близо 200 млн. евро кредитна линия за водни проекти е достъпна чрез ЕБВР

"ВиК Русе" сключи първия договор - за кредит от 8.7 млн. евро, с който ще съфинансира водния си проект по ОПОС

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) предлага кредитна линия от близо 200 млн. евро на ВиК операторите, за да им помогне с бъдещите водни проекти. В случая парите могат се използват за съфинансиране на проектите по европейски програми. Преди дни беше сключен и първият такъв договор - с "ВиК Русе".

Фoндът нa фoндoвeтe избpa EБBP дa yпpaвлявa сумата дo 115 млн. eвpo oт оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) и нaциoнaлния бюджeт зa paзвитиe нa вoдния сектор. Освен тях бaнĸaтa осигурява още дo 80 млн. eвpo coбcтвeнo финaнcиpaне.

Кризата в Перник освети ситуацията във водния сектор у нас, като един от ключовите проблеми е именно липсата на финансиране. Голяма част от ВиК дружествата са на прага на фалит, затънали са в дългове и не могат да инвестират в ремонти на инфраструктурата, която стопанисват. Освен липсата на пари обаче проблем са още лошо управление на активите и слабата активност при подоготовката на европроекти.

Договорът с Русе

На 29 януари 2020 г. ЕБВР сключи първия си такъв договор - за предоставяне на инвестиционен кредит на "ВиК Русе". Финансирането е в размер на 8.7 милиона евро, от които 5.9 млн. са финансиране от банката, а останалите 2.8 млн. евро идват от европейските структурни и инвестиционни фондове. Целият проект на "ВиК Русе" по ОПОС бе подписан през юли 2019 г. и е за над 131.7 млн. лв., като почти 36 млн. лв. е собственото финансиране на бенефициента, сочи справка в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС

Заемът ще се използва за рехабилитацията на 63 км водопроводни мрежи, строителството на над 40 км канализация и 5.5 км смесена канализационна мрежа между гр. Сиво поле и село Борисово.

Дружеството обяви две обществени поръчки в средата на декември - за реконструкция на ВиК мрежи в града за 30 млн. лв. без ДДС и за проектиране и строителство на 10.2 км нови водопроводи и съоръжения за 18 млн. лв. През октомври пък ВиК операторът е обявил процедура за реконструкция и доизграждане на ВиК мрежи в кварталите "Средна кула" и "Долапите", както и за изграждане на отвеждащ колектор с прогнозна стойност 43.5 млн. лв. Офертите по последния търг са събрани, но още няма публична информация кои са кандидатите.

Докъде са парите за вода

По принцип в настоящия програмен период 2014-2020 г. по ОПОС за водни проекти са договорени 2.35 млрд. лв. От тях обаче досега реално са изплатени само около 520 млн. лв. Изпълнението на проектите трябва да приключи най-късно до 2023-2024 г., като има опасност някои от тях да закъснеят и да не успеят да усвоят безвъзмездната помощ.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4

    Финансирането е само един малък проблем. В страната на Бойко пари винаги ще се намерят. Въпреки това проектирането и изпълнението са непреодолими пречки пред почти всички проекти в инфраструктурата на страната.

    Нередност?
Нов коментар