🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ВиК мрежите в Созопол, Лозенец, Приморско и Бургас ще се ремонтират с европейски пари

Водният оператор на Бургас обяви търгове за ремонти за над 100 млн. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За по-малко от седмица ВиК - Бургас, обяви обществени поръчки за около 116 млн. лв. без ДДС. Те са част от големия воден проект, финансиран по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) на водния оператор за почти 460 млн. лв. Той е и най-големият като стойност в настоящия програмен период.

В рамките на проекта ще се ремонтират водопроводи и канализация в ключови градове и курорти по Южното Черноморие като Созопол, Приморско и Лозенец.

ВиК Бургас вече обяви поръчка за проектиране и реконструкция на ВиК мрежа в други части на град Бургас - кварталите "Изгрев", "Зорица", Централна градска част, "Акация" и "Победа", както и кв. "Меден рудник" и в кв. "Крайморие".

Водният проект по ОПОС предвижда реконструкция на общо 158 км водопроводна и 22 км канализационна мрежа, както и изграждане на близо 7 км нова водопроводна и 73 км канализационна мрежа.

Три големи поръчки

Първата поръчка е разделена на шест позиции за реконструкция на ВиК мрежите в няколко курортни градове и села - Приморско, Китен, Царево, Лозенец, Созопол и Черноморец. Общата стойност на поръчката е 44.9 млн. лв. без ДДС. Най-малко средства се отделят за Черноморец - 4.7 млн. лв., а най- много за Приморско.

В агломерация Созопол например ще бъдат реконструирани 1.9 км от водопроводната мрежа и ще бъдат изградени над 10 км канализационна мрежа, което е около една седма от цялата канализация, която ще се подменя в област Бургас. Срокът за подаване на офертите е 27 ноември 2020 г.

Вторият и най-скъп търг от трите е за самия град Бургас и е общо за 48.8 млн. лв. без ДДС. Позициите по него са четири - за реконструкция на ВиК мрежата в западните части на Бургас, на главния водопровод за кв. "Сарафово", за самата ВиК мрежа в квартала и за реконструкция на част от деривация Камчия-Север при с. Рудник. Срокът за подаване на оферти е 23 ноември.

Общо 23 млн. лв. е обществената поръчка за Карнобат, Айтос и Деривация Камчия-Юг при с. Черноград, който също е разделен на три позиции. В агломерация Карнобат ще се ремонтират 11 км водопроводна мрежа, ще се изградят 455 м нови водопроводи и 5 км канализация. В Айтос ще се работи по над 7 км водопроводна мрежа, а и ще се изградят 3.7 км канализация. Това лято беше открита нова пречиствателна станция за отпадъчни води в града. Срокът за оферти и в този търг е 23 ноември.

Водоснабдяването: още работа по язовирите

Проектът по ОПОС предвижда и реконструкция на 49 км от деривация Ясна поляна, както и да бъдат изградени и съоръжения за третиране на технологични отпадъчни води на пречиствателна станция за питейни води "Камчия" и пречиствателна станция за питейни води "Ясна поляна".

Язовирите "Камчия" и "Ясна поляна" са основни водоизточници за региона, но през последните месеци има притеснения, че нивата на водата в тях пада. Ремонтът на деривациите ще е устойчиво решение на фона на непрестанните аварийни ремонти, които се правят и спират водоснабдяването към населени места в областта.

В момента се работи по план язовирите "Ахелой" и "Порой" да започнат да се използват за питейно-битови нужди (те се използват за напояване), като Министерски съвет вече е разрешил това, каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров в началото на седмицата пред БНТ. Планът включва ремонти и изграждане на пречиствателни станции, но още е на ранен етап.