"Софийска вода" планира инвестиции за 40 млн. лв. през 2020 г.

От 3 март до края на април ще се изпълнява реконструкция на водопровода по бул. "Сливница" между Сточна гара и ул. "Раковски"

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Малко над 47 млн. лв. са били инвестициите на "Софийска вода" за 2019 г. при планирани 46.3 млн. лв., а за 2020 г. ВиК операторът предвижда да вложи в мрежата близо 40 млн. лв. Това посочи днес Васил Тренев, който е изпълнителен директор на дружеството на концесионера - френската компания Veolia.

През миналата година са били извършени ремонти на 48 км водопроводна мрежа, изградена е 3 км канализационна мрежа и още толкова е реконструирана. За 2020 г. ВиК операторът предвижда рехабилитация на 40 км водопроводна мрежа, изграждане на 2 км нова канализация и реконструкция на около 2 км съществуваща канализационна мрежа съгласно приоритетите на Столичната община, съобщи днес концесионерът. Очакванията са по този начин загубите на вода по мрежата да паднат под 41% до края на 2020 г.

Финансовите резултати на "Софийска вода" още са неофициални, но Васил Тренев отговори на въпрос на "Капитал", че оборотът е около 210 млн. лв. Това значи, че приходите бележат ръст - за 2018 г. те са били почти 204 млн. лв.

Инвестициите

Сред ключовите обекти, по които ще се работи през 2020 г., е новият довеждащ водопровод между Бистрица и Кокаляне, който се е забавил заради "административни тежести". Другият значим проект е реконструкцията на водопровод по бул. "Сливница" между кръговото кръстовище на Сточна гара и ул. "Раковски". Строителството ще започне на 3 март и ще продължи до края на април. Движението по бул. "Сливница" няма да се затвори изцяло. Във въпросната отсечка ще е затворена една лента от общо четири.

Освен това се планира разширение на канализационната мрежа в кварталите "Модерно предградие" и "Суходол".

По оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) София трябва да защити 400 млн. лв., като от "Софийска вода" информираха, че утре има среща в Столичната община с екип от "Джаспърс" (партньорство между ЕК и ЕИБ за подпомагане на страните при подготовката на големи проекти) за уточняване на въпроси по планираните обекти. Предстои апликационната форма за кандидатстването да се внесе в управляващия орган по ОПОС и след одобрението на Европейската комисия да започне реализацията. Планираният срок за това е краят на 2023 г.

"Софийска вода" ще залага и на дигитализация на процесите си, за да подобри услугите и да знае какво е състоянието на мрежата в реално време, обясниха от компанията. "Виждаме от околните ни градове колко е важно да се измерват водните количества", отбеляза Станислав Станев, зам. изпълнителен директор на ВиК оператора, правейки препратка към водната криза в Перник.

"Ние знаем във всеки момент какво се случва във входа на системата", каза той, но отбеляза, че веднъж в месеца знаят какво се случва при потребителите и тук има закъснение. Целта им е да скъсят това време. За това тази година въвеждат smart metering система за 5000 най-големи клиенти, които отговарят за 80% от консумацията на вода. Другата иновация е ERP система - за планиране на ресурсите. Тя ще събира всички данни - финансови, от складове, за вода и т.н., така че бързо и точно да организират дейността си, допълни Станев.

Водата на София и водата на другите

Към края на 2019 г. загубите на вода в столицата са малко под 43%, посочиха от дружеството. По план в края на тази година те трябва да паднат под 41%. Миналата година от "Софийска вода" са дали заявка, че до 2021 г. загубите на вода по мрежата ще бъдат намалени до 38.7%.

Средното ниво на загубите в целия ВиК сектор в България е 60.87%, се сочи в сравнителен анализ на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за 2018 г.

Любомир Филипов, директорът "Стратегически партньорства и проекти", цитира анализа на регулатора, според който "Софийска вода" е подменила 1.09% от водоснабдителната мрежа на територията на София за 2018 г., докато средното за сектора е 0,62%.

Събираемостта на приходите от концесионера е почти 96%, която е рекордна за последните седем години, обясни техническият директор Борислав Георгиев, като средно за ВиК сектора тя е около 88%.

Какво следва

Бъдещето на концесията на водата в София стана обект на коментари от страна на Столичната община през последните месеци. Договорът на Veolia е до 2025 г., като кметът на София Йорданка Фандъкова спомена преди време, че ще бъде прекратен и е възможно дружеството да стане пак общинско. Ако се разглеждат данните на КЕВР обаче, то е най-добре управляваното ВиК дружество в страната, макар да не е идеално.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    "...кметът на София Йорданка Фандъкова спомена преди време, че ще бъде прекратен и е възможно дружеството да стане пак общинско."

    Важно е, разбира се. Всички тия поръчки за ремонти могат да се раздават под масата и да се взимат "откати". ГЕРБ задължително трябва да си прибере ВиК-то.

    Нередност?
Нов коментар